Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen sviker ungdomarna

Socialstyrelsen och Ungdomsstyrelsen presenterade nyligen var sin rapport om ungdomars livsvillkor.

Rapporterna visar att ungdomars situation har försämrats under de senaste åren.

Socialstyrelsen skriver att behovet av socialbidrag ökar avsevärt och särskilt mycket för unga. Antalet personer som är långvarit beroende av socialbidraget har ökat med nära 14 procent mellan 2008 och 2009.

Ungdomsstyrelsens rapport bekräftar denna utveckling och visar att fattigdomen bland unga och barn har ökat kraftigt. År 2009 var 76 procent av unga vuxna med barn fattiga. I genomsnitt 47 000 unga var arbetslösa i månaden, vilket var en ökning med nästan 17 000 från året innan.

Försämringarna beror inte på den internationella finanskrisen, utan är resultat av regeringens politik. Regeringen har genom medvetna beslut steg för steg försämrat unga människors inträde i vuxenlivet. Det är i en lågkonjunktur som politiken behövs s om mest.

Regeringen har minskat antalet utbildningsplatser, trots att ungdomskullarna växer. Regeringen har infört aktivitetsförbud, vilket tvingar unga arbetslösa vänta i tre månader på utbildning, praktik eller annan insats. Endast var tionde arbetslös får den möjligheten idag.

Regeringen har valt att sänka skatten till landets rikaste i stället för att använda statens pengar till jobbskapande åtgärder.

Skattesänkningar med lånade pengar kommer att tvinga fram nya nedskärningar i välfärden och ge sämre förutsättningar för barn och ungdomar att växa. Den borgerliga politiken ökar klyftorna i samhället.

Inför förra valet lovade de borgerliga partierna fler jobb, men de har blivit färre. De lovade färre i utanförskap, men de har blivit fler. Ungdomsarbetslösheten är bland den högsta i Europa och har bitit sig fast.

Det krävs en förändring! Socialdemokraterna vill att unga ska få hjälp första dagen de besöker arbetsförmedlingen.

Den som saknar gymnasieutbildning ska få rätt att komplettera den.

Det behövs också fler jobb-, utbildnings- och praktikplatser som leder till jobb. Dessutom vill vi ta bort arbetsgivaravgiften för den som anställer en arbetslös ungdom.

Sommarjobb ger bra erfarenhet och nya kontakter med arbetsmarknaden. Därför prioriterar socialdemokratiskt ledda kommuner och landsting sommarjobb åt unga.

Vi vill att Sverige ska vara ett land där det finns arbete och god välfärd för alla, att det finns framtidstro.

I höst väljer du vilken väg vi ska ta in i framtiden – ett möjligheternas land för alla eller fyra år till med växande klyftor. Vi är övertygade om att Sverige blir starkare när fler har jobb och kan göra sina drömmar till verklighet.

Berit Andnor, Gunnar Sandberg, Marie Nordén

Socialdemokratiska riksdagsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel