Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen plockar 1,7 miljarder kronor i vinst ur SJ – Åsling rasar: "Superhyckleri"

25 september är det extrastämma i SJ.
Enda punkten på dagordningen – att en extra utdelning på 1,7 miljarder kronor ska göras till ägaren staten.
– Jag tycker att det är ett hyckleri från Miljöpartiet och Åsa Romsons sida. Man har tidigare varit kritisk till de uttag som gjorts tidigare. Men de har varit blygsamma jämfört det som görs i år, säger riksdagsmannen Per Åsling (C).

I slutet av augusti kom beskedet – SJ lägger ner nattågen till länet annat än under högsäsong.

Enligt SJ så är kundunderlaget för litet under lågsäsong och lönsamheten för dålig.

SJ som helhet verkar ha dock ha gjort bra affärer senaste tiden. Den 25 september har man kallat till en extrastämma med enda punkt att dela ut 1,7 miljarder kronor i extrautdelning till ägaren staten avslöjar Nyheter Idag.

Redan i våras tog staten – regeringen – ut 230 miljoner kronor i utdelning från SJ.

– Vi kan konstatera att SJ har möjlighet att dela ut pengar eftersom att vi har mer pengar än vår policy säger. Det finns ingen anledning att vi ska ligga på de pengarna, säger Jan Sundling, SJ:s styrelseordförande, till Länstidningen.

– Vi ser från styrelsens sida att vi inte har något problem att ge en extrautdelning till ägaren på 1,7 miljarder, säger han.

Samtidigt har besked getts om att man drar ner nattrafik till delar av Norrland. Vad säger du till de som tycker det här ser konstigt ut?

– Det finns inget samband mellan de två sakerna (extrautdelningen och de indragna nattågen till Norrland). Det går inte att ha ett bolag som förlorar pengar utan vi måste tjäna pengar för att kunna investera i ny trafik och driva trafik, säger Jan Sundling.

Under den borgerliga regeringen fick SJ nya ekonomiska mål (som fortfarande gäller). Bland annat:

"Utdelningen ska långsiktigt uppgå till mellan 30 och 50 procent av årets resultat"

Det innebär att om fjolårets resultat stannade på 568 miljoner kronor så ska utdelningen till staten vara max 284 miljoner kronor.

Regionpolitikern Eva Hellstrand (C) är kritisk.

– Det spelar ingen roll för mig vem som beslutat om de här (utdelnings)reglerna. Om det är den här regeringen eller förra. Har SJ gått så bra så ska de använda pengarna till att köra tåg för de pengarna, säger hon.

Riksdagsmannen Per Åsling riktar främst kritiken mot Miljöpartiets språkrör och minister Åsa Romson.

– Det är svårt att se det som annat än superhyckleri, säger Åsling i ett pressmeddelande.

Till Länstidningen utvecklar Per Åsling:

– Åsa Romson har fördömt de uttag som gjorts tidigare. Men ändå så har man redan på ordinarie bolagsstämma tagit ut 230 miljoner kronor och med det här på 1,7 miljarder kronor så blir det nästan två miljarder kronor sammanlagt. Året dessförinnan när hon var så kritisk då var uttaget på 73 miljoner kronor. Det håller ju inte.

– Det jag vänder mig emot är Miljöpartiets tidigare agerande. Jag tycker att det är ett hyckleri från Miljöpartiets sida.