Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen och Försäkringskassan

Hur regeringen utformar direktiven och vårdar relationen med SMHI är kanske ingen jätteviktig fråga. Det är däremot den politiska styrningen av Försäkringskassan. Vad regeringen gör – eller inte gör – avseende Försäkringskassan får direkt genomslag i många människors vardag. Den hittills största förändringen vad myndigheten anbelangar kom vid årsskiftet när omkring 15 000 långtidssjukskrivna utförsäkrades och placerades i arbetslivsintroduktion. Arbetsförmedlingen tog över rehabiliteringsansvaret, men det var Försäkringskassan som ansvarade för de utförsäkrades ekonomiska ersättning.

Samtidigt som protesterna nådde stormstyrkor när en grupp vårdanställda larmade om att cancersjuka kvinnor skulle släpas ut på arbetsmarknaden, satt hundratals deltidsanställda handläggare och undrade om de skulle ha något arbete att komma tillbaka till efter årsskiftet. Att det inte rådde brist på jobb var tämligen klart – ytterligare 15 000 personer var ju på väg in i rullorna. Frågan var om Försäkringskassan hade resurserna att behålla den personalstyrka som hanterade utbetalningarna. Regeringen satt på pengarna. Strax innan handläggarna skulle gå på julledighet kom beskedet: ni är välkomna tillbaka efter nyår.

Exemplet visar inte bara på en usel personalpolitik utan på en bristande respekt för de människor som är beroende av en fungerande försäkringskassa.

Nu rapporteras att antalet klagomål mot Försäkringskassan ökat markant; hittills i år har landets förvaltningsrätter tagit emot lika många överklaganden på fattade beslut som under hela förra året.

Ett brutalt regelverk i kombination med en politisk framförhållning som varit under all kritik – det kan bara sluta på ett sätt.