Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen missar mobilmålet

Vad hände med frågan om att förbättra yttäckningen i Sveriges glesbygd i områden där man i dag inte kan ringa med mobiltelefon, dvs. mobiltelefonitäckning?

Annons

Vi har tidigare på olika sätt bland annat i Sveriges riksdag lyft frågan om att mobiltäckning i hela Sverige kräver engagemang och politiska åtgärder. Det har under lång tid varit tydligt att det krävs initiativ från regeringen och att det inte räcker att gömma sig bakom marknadens otillräcklighet.

Det som regeringen hittills har föreslagit är självklarheter som det är rimligt att myndigheterna ska göra utan särskilda regeringsbeslut och åtgärder som inte förändrar sakläget. Frågan är egentligen om regeringen fortsätter att schabbla i frågan om mobiltäckning i hela Sverige eller om det är medvetet att stänga ute delar av Sverige från mobiltäckning?

Regeringen och IT-ministern har systematiskt de senaste 3-5 åren tagit bort yttäckningskravet för mobiltelefonitäckning när telebolagens frekvenstillstånd har delats ut. Därefter har problemen med dålig mobiltäckning vuxit och blivit ett allt större problem för människor som bor och verkar i glesbygden.

Regeringens åtgärdsprogram för bättre mobiltelefonitäckning i Sveriges landsbygd missar målet fullständigt då det inte inkluderar några konkreta och specifika åtgärder och man får en känsla av att IT-ministern inte förstår eller i vart fall inte tar frågan om den dåliga mobiltelefonitäckningen i Sveriges landsbygd på allvar.

De mest uppenbara, specifika och viktigaste åtgärderna för att snabbt kunna förbättra mobiltelefonitäckningen har regeringen oförklarligt valt att inte ta med i sitt åtgärdsprogram. Nämligen förslagen att förlänga kraven på yttäckning för mobiltelefoni för 900 MHz så att tillstånden gäller efter år 2015 och att slå på mobiltelefonin igen på 450-nätet. Yttäckningskraven måste dessutom förtydligas så att kraven blir definierade och mätbara så att det går att kontrollera efter levnaden.

Telia gick i en reklamkampanj ut samma dag som IT-ministern presenterade sitt bristfälliga åtgärdspaket för bättre mobiltäckning. Enligt Telias representant (bl.a. artikel i Expressen) var det ingen tillfällighet att Telia och IT-ministern presenterade sina planer exakt samma dag. Det var näringsdepartementet som hade koordinerat med Telia. IT-ministern har sedan flera gånger hänvisat till Telias nät-investeringsprogram som ett tecken på att framtiden skall snart ge oss bättre mobiltelefonitäckning i landet och ge sken av att hennes politik fungerar.

Samtidigt så har Telia endast lovat att de ska bygga ut mobilnäten så att det ska gå att surfa med 4 G där det går att ringa idag… Och problemet är att det finns allt för många och stora områden som idag inte har mobiltelefonitäckning.

Sammanfattningsvis så har vi alltså en minister som gör ett utspel av självklarheter och åtgärder som inte betyder någonting för en bättre mobiltäckning. Det utspelet kordinerar hon med en reklamlansering från ett företag. Något som kan anses mycket olämpligt. Företaget lovar 4G där det går att ringa idag… Var tog frågan om bättre täckning vägen?

Vi tror därför inte att någon av alla människor och företag som idag lever utan eller med en bristande mobiltäckning känner sig särskilt övertygad om att den här regeringen kommer att gör något för att förbättra mobiltäckningen för dem.

Sven-Erik Bucht (S), riksdagsledamot och talesperson i regionalpolitiska frågor
Anna-Caren Sätherberg (S), ordförande för Socialdemokraterna i Jämtlands län och talesperson i regionalpolitiska frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel