Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen krävde neddragningen

Landsbygdsprogrammet gör ingen nytta, säger en utredare från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi.

Det är inte konstigt att pengarna går till bönderna, eftersom det är de som gör det miljöarbete man får stöd för, säger Jordbruksverket, som påpekar att det inte bara handlar om jordbruk utan också om sånt som bredband till landsbygden.

Vi slåss för att få tillbaka de pengar som EU dragit ner, säger Centern, fast det är deras egen regering som slagits för att EU ska minska summan, allt för att Sverige ska få minskad EU-avgift.

36 miljarder är mycket pengar, säger ESO:s utredare. Visst säger Jordbruksverket. Men summan ska delas upp på sju år, så det handlar om fem miljarder per år. Och stödet är nödvändigt för ett attraktivt landskap. Att LRF håller med är inte konstigt. De ser pengarna som ersättning för utfört arbete.

Jag misstänker att de som slåss för en förändrad jordbrukspolitik i EU på många sätt har rätt. Samtidigt måste vi se problemen. Svenskt lantbruk har stora problem i dag. Vi måste därför fundera över vilket stöd som behövs och hur det ska utformas snarare än om det ska finnas. Värdet av ett öppet landskap och en möjlighet att leva på landet ska inte underskattas.

Jag sitter inte in med detaljkunskaperna. Men precis som vad gäller regionalstödet, så är det ju sen länge i allt väsentligt överlämnat till EU-nivån, även om stödet regleras regionalt.

När den svenska regeringens viktigaste prioritering i EU:s budgetförhandlingar blir att sänka Sveriges avgift, så får det konsekvenser.

Regeringen Reinfeldts hållning var under hela förhandlingen den att vi inte behöver stödet, det gällde till att börja med också regionalstödet.

I slutänden fick regeringen en rabatt på avgiften på en halv miljard. Men det skedde genom att EU:s landsbygdsprogram för Sverige minskades med motsvarande belopp. Denna information har jag fått från Norrlands egen EU-parlamentariker Jens Nilsson (S).

När Centern i norr nu kräver dessa pengar åter till landsbygdsprogrammet, så bör man åtminstone veta att det är deras egen regering som först sett till att pengarna försvunnit.