Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen har försämrat för djuren

Annons

Före jul var det grisarna, nu har Djurrättsalliansen avslöjat svåra missförhållanden i svenska minkfarmer där minkarna utsätts för lidande i form av kannibalism och stereotypa beteenden i sina små nätburar. Den borgerliga regeringen har låtit kortsiktiga ekonomiska intressen och andra särintressen gå före djurens välfärd.

Exempelvis lade man snabbt ner djurskyddsmyndigheten, som hade arbetat fram ett förslag till förbättringar för minkarna med större utrymmen och möjlighet till mer naturligt beteende i vatten. Den socialdemokratiska regeringens proposition i frågan röstades ner av den borgerliga majoriteten i riksdagen. Minkfarmarna fick fortsätta sin oetiska- och onödiga verksamhet. Djurskyddslagens bestämmelse i paragraf fyra att djur ska skötas i god djurmiljö och på ett sådant sätt att det befrämjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt tog man ingen hänsyn till. Fortfarande har ingenting gjorts för att förbättra minkarnas situation.

Den 1 januari 2009 överfördes djurskyddstillsynen från kommunerna till staten. Länsstyrelserna tog över ansvaret. Tanken var god; att förbättra för djuren och ge dem en likvärdig behandling i hela landet

Tyvärr har resultatet blivit det motsatta, vilket bekräftas av fallen med grisarna och minkarna. Regeringens njugga tilldelning av ekonomiska medel har medfört underbemanning. De planerade djurskyddskontrollerna har sjunkit drastiskt. Länsstyrelserna skulle behöva anställa ytterligare 140 djurskyddshandläggare för att säkerställa ett gott djurskydd.

Beträffande de vilda djuren har regeringen vidtagit en rad djurfientliga åtgärder: fortsättning på de oetiska grytanlagsproven med grävlingar, underlättande av skyddsjakt på rovdjur, begränsning av vargstammen till 210 individer och licensjakt på varg.

Djurvänner har anledning att ställa sig frågan: hur får djuren det med nuvarande regering? Kommer försämringarna att fortsätta? Att regeringen nu utreder världens bästa djurskyddslag väcker farhågor för att så blir fallet.

Rolf Eriksson, ordförande Djurskyddet Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel