Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen ger landstinget kalla handen

Landstinget begärde ett möte med regeringen för att prata skatteutjämning, men regeringen ville inte träffas.

Annons

För ganska precis en månad sedan skickade landstingsrådet Harriet Jorderud (S), på uppdrag av landstingsstyrelsen, ett brev till finansministern Anders Borg (M). Landstinget i Jämtland ville diskutera "effekterna av dagens skatteutjämningssystem som kraftigt missgynnar Jämtlands läns landsting".

Fast finansmarknadsminister Peter Norman (M) har svarat att regeringen inte vill träffas och diskutera frågan.

– Det är beklagligt att ministern ryggar för ett samtal med oss. I stället för att hörsamma vår begäran, väljer ministern att ge oss en lektion i skatteutjämningssystemet. Vi behöver ingen lektion, vad vi behöver är ett system som faktiskt fungerar som var det tänkt, som skapar likvärdiga förutsättningar mellan olika delar av landet. I praktiken har dagens system kraftigt snedfördelande effekter. De största förlorarna är landstingen i norr. För ett litet landsting som Jämtlands läns landsting handlar det om ett bortfall på tiotals miljoner kronor varje år, säger Harriet Jorderud i en presskommentar.