Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen borde lyssna på en samlad byggbransch

Småföretagarnas organisationer och diverse branschförbund har länge oroat sig för den borgerliga regeringens tankar på månadsrapportering till Skatteverket i stället för dagens årliga rapport om anställda och löner. Det går att förstå med tanke på att många småföretag har problem med det administrativa.

Å andra sidan, när nu regeringen backat på frågan, måste vi fråga oss vad som var syftet med förslaget. Svaret är att syftet är att undvika skattefiffel och fusk. Skatteverket beräknar att skattefusk kostar samhället 60 miljarder per år. Av detta beräknas byggbranschen stå för tio miljarder.

Just byggbranschen är lite extra utsatt för fuskare av både inhemskt och utländskt ursprung.

Fusket gör det svårt för Byggnads att upprätthålla schyssta arbetsvillkor inom byggbranschen både vad gäller löner, anställningsvillkor och arbetarskydd.

Företag och fack sitter nu som ett resultat av avtalsrörelsen och förhandlar om hur fusket ska motverkas.

I gårdagens SvD skriver Ola Månsson från Sveriges Byggindustrier och Johan Lindholm från Byggnads att de är eniga om behovet av en förenklad månadsrapportering i branschen som ska gälla uppgifter som alla seriösa företag redan tar fram.

När näringsminister Annie Lööf nu lagt månadsrapporterna i papperskorgen, frågar man sig varför. Man föreslår att Lööf tänker om och godkänner ett undantag som gör byggbranschen till ett pilotfall för att få bort det fusk som i dag hotar både företag och anställda eftersom seriösa företag inte kan konkurrera med fuskarna.

Det är faktiskt lite märkligt att företagarorganisationerna så ofta bortser från att det regelverk man så gärna ogillar, faktiskt har till syfte och också ofta fungerar till företagens gagn. En näringsminister värd namnet borde lyssna på byggbranschens företrädare.