Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen blundar

Tänk dig en situation där det hade dött fyra journalister på jobbet på bara en vecka. Eller ekonomer. Eller politiker. Det skulle tillsättas kriskommissioner och statsministern skulle bekymrat kalla till presskonferens, ungefär som han gjorde när två fotbollstränare kände sig hotade på jobbet.

Nyligen dog fyra byggnadsarbetare på jobbet. Två dränktes i trögflytande tjära vid SSAB i Luleå. En kranförare på Orust fick en påle i huvudet och den fjärde föll från en liftkorg flera meter upp i luften i Malmö. Alla fyra gick till jobbet på morgonen som vilken morgon som helst. Ingen av dem kom hem till sina familjer den kvällen.

Men den här gången tillsätts inga kriskommissioner. Reinfeldt kallar inte till presskonferens. Istället fortsätter regeringen att prioritera bort arbetsmiljöarbetet. Det kan inte bli tydligare när man gång på gång drar ner på resurserna till Arbetsmiljöverket, den myndighet som ska säkerställa miljö- och säkerhet på våra arbetsplatser. Arbetsmiljöverket är en myndighet som själva formulerar sitt uppdrag att verka för att ingen ska behöva komma till skada eller bli sjuk på grund av sitt arbete.

Dödsolyckorna kommer som en chock varje gång. Men läser man ur polisens nationella händelserapporter rapporteras arbetsplatsolyckor nästan dagligen runt om i landet.

Moderaterna talar om sig själva som "nya arbetarpartiet" men någon hänsyn eller förståelse för arbetarnas arbetsmiljö och rätt till schyssta villkor ser vi inte skymten av. Att dra ner Arbetsmiljöverkets resurser med drygt 10 miljoner kronor per år får givetvis negativa effekter. Antalet inspektioner blir färre och arbetet för fackets skyddsombud försvåras.

Arbetsmiljöverket har nu presenterat sitt förslag till omorganisation, en konsekvens av minskade resurser från staten. Omorganiseringen innebär att man minskar ner antalet regionkontor. Hur ska det vara möjligt att räcka till? Detta är ingen lösning till fler arbetsplatsinspektioner eller att fler arbetsplatsolyckor utreds.

Byggnads har sedan länge en nollvision när det gäller dödsolyckor på arbetsplatsen. Häromdagen upptäcktes vid ett hotellbygge i centrala Stockholm att byggnadsarbetarna bodde inne på arbetsplasten tillsammans med livsfarliga gasoltuber. Inte långt ifrån ännu en dödsolycka. Arbetsmiljöverket ska utföra sin inspektion först nästa vecka och vi får hoppas att ingenting hinner hända innan dess. Det är alltför uppenbart att Arbetsmiljöverket inte har de resurser de behöver för att kunna utföra sitt uppdrag. Ingen ska behöva riskera livet på sitt arbete. Vi behöver en ny färdriktning på politiska beslut som gagnar löntagarnas arbetsmiljö.

Jim Sundelin Ordförande i Byggnads MellanNorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel