Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regerar över hela banan

Han är given i power play. Han är given i box play. Han ger alltid 100 procent i varje byte – och han gör nästan alltid omgivningen bättre.

I både offensiv och defensiv zon. Därför är Henrik Zetterberg inte bara Tre Kronors lagkapten. Han är komplett och helt enkelt bäst!

Jodå, visst finns det bättre och framför allt speedigare skridskoåkare. Men genom hela karriären har Njurundasonen utmärkt sig för att aldrig stå stilla eller glida omkring på isen utan fart. I stället har han alltid sett till att vara i rörelse, för att på så sätt snabbt nå maxfart och kunna tempoväxla.

Som ung var han länge betraktad som "väl liten". Men han växte till sig. Och ni som imponerats av Peter Forsbergs offensiva tacklingar ska veta att även 182 centimeter Zetterberg inte är så dum,han heller. Balansen är ett adelsmärke, även om Zäta kanske inte haft samma aggressiva framtoning som "Foppa".

Men det som gör Henrik Zetterberg unik – och eftertraktad i hela hockeyvärlden – är spelblicken, förmågan att hitta medspelarna med smarta passningar i precis rätt ögonblick. Att se nummer 40 trampa runt och utmana motståndarbackar och sedan hitta en lagkompis via en flipp, dropp eller längre diagonalpassning är en fröjd för ögat att se.

Och till alla som tycker att han borde göra fler mål påminner jag om säsongen 2007–2008, då Detriot Red Wings vann Stanley Cup och Zäta gjorde mest slutspels- och matchvinnande mål i NHL-slutspelet.

Framme vid sitt fjärde OS tillhör han de äldre. Men inte äldst.

– Nej, vi har ju en här borta som varit med ännu längre, säger Zäta och nickar mot 41-årige Daniel Alfredssons håll.

– Och Kronwall (Niklas) är ju assisterande, han också, så visst finns det fler med rutin, säger ödmjuke Zäta.

Sanningen är dock att generationsväxlingen snart är helt genomförd efter guldet i Turin-OS för åtta år sedan.

Vi minns Peter Forsberg, Mats Sundin, Fredrik Modin, Nicklas Lidström med flera.

Om fyra år kan det ytterligare ett par legendarer ha lämna landslagshockeyn.

Innan dess hoppas Henrik Zetterberg kunna leda Tre Kronor till ännu ett mästerskap.