Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reformera arbetsförmedlingen

Annons

Näringslivet är jobbmotorn i Sverige och  Jämtlands län. Politiker kan inte skapa jobb, men kan utforma förutsättningar för att företag ska växa och anställa nya medarbetare.  

En viktig förutsättning för att jobben ska utvecklas handlar om att arbetsgivare som vill anställa hittar rätt kompetens.  Idag misslyckas dock vart femte rekryteringsförsök, enligt våra medlemsföretag. Det får konsekvenser för såväl företagens utvecklingskraft som för de arbetslösa.

Skattelättnader för företag, utbildningsreformer, lärlingssystem och en modern arbetsrätt är viktiga ingredienser för att råda bot på matchningsproblemet. Också Arbetsförmedlingen (AF) har en roll för att bidra till bättre matchning.

Men AF går igenom en djup förtroendekris och många arbetsgivare har gett upp om de tjänster som erbjuds, vilket får konsekvenser även för de arbetslösa som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är inte brist på resurser. Staten avsätter mycket stora skattemedel till AF; cirka 7 miljarder kronor enbart för personal och lokaler årligen.

Den grundläggande orsaken är istället att arbetsmarknaden har förändrats sedan myndigheten kom till för 65 år sedan. I dag är det inte möjligt för en enda aktör – som dessutom är myndighet – att vara uppdaterad och möta de olika behov som finns hos arbetsgivare och arbetssökande. Svensk arbetsmarknad har sprungit ifrån AF.

Resurserna kan användas på ett bättre sätt om en mångfald av aktörer tillåts verka på lika villkor som AFs förmedlingsverksamhet. Alla jobbförmedlare, också AF, ska mätas och ersättas efter resultat. De aktörer som inte presterar ska åka ur systemet. Insatserna ska utgå från individens behov.

En förutsättning är att AF inte som i dag ska hantera upphandlingen av sina egna konkurrenter. Det har lett till detaljstyrning av aktörerna, kortsiktighet och ryckighet och ett uppföljningssystem som fokuserat på pris och form istället för på resultat.

Det av LO och Svenskt Näringsliv partsägda TSL-systemet är ett exempel när privata omställningsaktörer tillåts göra ett bra jobb. Det är sant att målgruppen kan skilja sig från vissa av de arbetssökande som finns inskrivna vid AF, men modellen är bättre utformad. Framgångsfaktorerna i TSL handlar om tydlighet, transparens och tillit.

Tiden är mogen att genomföra en genomgripande reform av det offentligt finansierade arbetsförmedlingssystemet i Sverige. En ny förmedlingsmodell med flera aktörer kan ge bättre förutsättningar för jobb och tillväxt.

Ola Toftegaard Regionchef Östersund, Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel