Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo för schlager

/
  • Anna Maria Espinosa debuterade 2008 med albumet ”Glowing with you”. Hon hoppas att uppföljaren ska vara klar i höst.Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Anna Maria Espinosa är den ”kreddiga” artisten i årets Melodifestival. På lördag tävlar hon med ”Innan alla ljusen brunnit ut” i Sandviken. Hon tvekade inte att ställa upp när frågan kom.

– Det största som finns är ju att sjunga för många, säger hon.

Annons

30-åriga Anna Maria Espinosa gav ut debutalbumet ”Glowing with you” hösten 2008. Den kritikerrosade skivan tillkom i samarbete med bland andra Marit Bergman, Theodor Jensen, Nicolai Dunger och Andreas Mattsson, och producerades av Jari Hapalainen.

Hon är flitigt anlitad gästsångerska och är en del av musikkollektivet Moder Jords Massiva. För en tävlande i Melodifestivalen är det en cv som sticker ut.

Christer Björkman har länge försökt få artister med ”popkredd” att ställa upp i Melodifestivalen. Få har dock hittills nappat, att medverka i det folkligaste musik-Sverige erbjuder är inte helt accepterat i vissa läger.

– Jag tänkte också efter ett par gånger efter att jag fått frågan, ”vad ska folk tänka” liksom. Men sedan blev jag bara arg på mig själv. Jag struntar faktiskt i vad kreddtalibanerna tänker, säger Anna Maria Espinosa.

Varför tror du den där inställningen finns?

– Vissa artister tar nog sig själva på för stort allvar. För mig är det inte så svårt – jag är sångerska och vill sjunga för så många som möjligt. Om jag får chansen att sjunga för tre miljoner tittare med en låt jag tror på, varför i hela fridens namn skulle jag inte göra det? Melodifestivalen är ju inte ondskefull eller läskig.

Hon fick en förfrågan redan inför förra årets tävling, men låtarna då kändes inte rätt. Men allt föll på plats när hon hörde ”Innan alla ljusen brunnit ut”.

Jag tror att folk kommer att älska den. Den har en uppriktig känsla av ensamhet men är ändå lite hoppfull. När jag hörde den första gången blev jag nostalgisk, den är en klassiskt uppbyggd, en äldre skolans midtempolåt. Plus att den slår an mot finsk tango-tradition lite grann, vilket jag har i mig för min mamma har sjungit finsk tango.

Hon förväntar sig ett antal roliga dagar i Sandviken.

– Pauline och jag ligger på samma skivbolag, hon är fantastisk. Hanna Lindblad verkar också trevlig, hon var otroligt varm på första presskonferensen. Andreas Johnson är jätteödmjuk, likaså Dogge och Andra generationen. Alla är gulliga! Det här kommer att bli skitkul, avslutar Annar Maria Espinosa.

Mer läsning

Annons