Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redan på väg mot utgången?

Anders Borg (M) presenterade av allt att döma sin sista vårbudget under onsdagen. Politiska teckentydare tror att han redan börjat snegla efter ett internationellt uppdrag efter valet. Tittar man noga i hans blick och lyssnar på hans tonfall kan man nästan skönja samma förströdda ointresse för futtig, svensk inrikespolitik som Carl Bildt (M) tidvis brukar visa upp.

Men nu måste han skärpa till sig, för vårbudgeten är en viktig hållplats på vägen fram till valet. Det var precis den tidpunkt där analytiker menar att valet 2010 avgjordes. Det var efter presentationen av vårdbudgeten som Mona Sahlin (S) lade fram en skuggbudget som bland annat innehöll förslag på fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och höjd bensinskatt.

Fyra år senare blåser andra vindar. Nu är skattesänkningar den mina som ingen vill trampa på. I och för sig också höjningar av inkomstskatter, men ordet skattehöjningar har definitivt mist sin laddning.

Att fler skattesänkningar väntar om alliansen skulle vinna valet är det nog ingen som betvivlar. Moderaterna gör bara just nu bedömningen att det är bäst att tala tyst om saken. I stället gör de försiktiga höjningar av fordonsskatten och skatten på tobak och alkohol bland annat.

Borgs analys är att arbetslösheten sjunker de närmaste åren. Det ska ordna sig med hjälp av en ökad tillväxt, hoppas han, så några kraftfulla satsningar för att få ner arbetslösheten innehåller inte budgeten.

Eftersom ekonomin förbättras måste vi spara för att lägga undan till nästa kris, menar Anders Borg. Eller "bygga upp skyddsvallarna runt svensk ekonomi och återvända till överskott", som han uttrycker saken. Det är ett tydligt tecken på att Moderaterna känner sig tvungna att parera angreppen från S om att man inte hållit sig till överskottsmålet. Resultatet blir ett nästan obefintligt reformutrymme under hela nästa mandatperiod.

Trots stora ord om satsningar på skolan innehöll budgeten ingenting om hur man ska få fler att söka till den utbyggda lärarutbildningen.

Här är några andra saker som budgeten inte innehöll: Nyheter. Visioner. Risktagande. Självkritik.