Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Receptarie – ett framtidsyrke med obegränsade möjligheter

/
  • Victoria Rydergård Therése Bülow har jobbat som receptarie sedan 1989 - ett yrkesval hon inte har ångrat.

- Vi är trogna i apoteksvärlden. Har man en gång börjat blir man kvar. Det konstaterar Therése Bülow, som är receptarie och jobbar som butikschef på Apoteket shop. Hon har jobbat som receptarie sedan 1989 - ett yrkesval hon inte har ångrat.

Annons

- När jag hade jobbat i tio år var det en drive för att vi som var apotekstekniker skulle vidareutbilda oss. Jag tog chansen och började plugga till receptarie i Uppsala, berättar Therése.
Sedan hon blev färdig receptarie har hon jobbat på både stora och små apotek. De sista 3,5 åren har hon varit butikschef på Apoteket shop. Ett jobb som hon trivs enormt med.
- Det som skiljer Apoteket shop mot vanliga apotek är att vi inte har någon recepthantering. Vi jobbar mer med friskare kunder, om man nu får säga så, och vi jobbar betydligt mer med försäljningsbiten än vanliga apotek, berättar Therése.

Expert på läkemedel
Receptarier är specialister på läkemedel och ansvarar för att kunderna får rätt läkemedel och rätt kunskap om hur läkemedlen ska användas.
- Jobbar man med recepthantering måste man bedöma om läkarens ordination är rimlig. Det är vårt ansvar att se att kunden får rätt dosering och att de mediciner kunden ska ta passar ihop. Som receptarie får man rätt så ofta ringa och ifrågasätta en läkares ordination. Det kan nog upplevas som lite jobbigt när man är ny, säger Therése.
Eftersom det händer så otroligt mycket på läkemedelsfronten har receptarierna lästid inlagd i sin arbetstid. Då ska de uppdatera sig om alla nya mediciner som kommit ut på marknaden.
- Marknaden är enorm så vi brukar nischa oss lite och läsa in oss lite extra på ett visst område, berättar Therése.

Medvetna kunder
Under de år hon har jobbat som receptarie har hon märkt en tydlig förändring. Kunderna är mer medvetna idag än vad de var tidigare.
- Förr tog man en magnecyl och så var det bra med det. Nu vill kunderna veta vilka läkemedel som fungerar bäst för deras symtom och vilka biverkningar de kan ha, konstaterar Therése.

Möjligt att avancera
Medelåldern bland receptarier är hög och det kommer att bli stora pensionsavgångar framöver. När apoteksmonopolet försvinner kommer sannolikt antalet arbetsgivare att öka.
- Det ska bli oerhört spännande att se vad som händer. Jag ser bara möjligheter och tror att det kan vara positivt för våra löner, säger Therése.
Har du några råd till dem som funderar på att utbilda sig till receptarie?
- Gör det! Det är ett roligt och omväxlande yrke och det finns lediga jobb, så det är definitivt inte en bortkastad utbildning. Det här är ett oerhört brett yrke och vill man så finns det möjlighet att avancera. Det finns inga begränsningar, avslutar Therése Bülow.

Therése fick upp ögonen för yrket tack vare att hennes mamma jobbade på apotek. Hon bestämde sig för att plugga till apotekstekniker.

VICTORIA RYDERGÅRD
Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se

 

Mer läsning

Annons