Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: United Nations

"The next four years"

(Temporary Residence LTD/Playground)

Bästa låt: "F#A#S"

Betyg: 4

United Nations bildades 2005 och fick snabbt epitetet "supergrupp" då medlemmarna sades komma från band som Converge och Glassjaw (ingen visste riktigt eftersom musikerna av kontraktsskäl framträdde i Ronald Reagan-masker).

Det självbetitlade debutalbumet från 2008 väckte uppmärksamhet då bandet hamnade i luven med riktiga FN men musikaliskt var det inga större överraskningar - United Nations bjöd där på traditionell screamo, powerviolence och andra hardcoreavarter.

Nya "The next four years" är något helt annat. Bandledaren Geoff Rickly berättar i en intervju med musiksajten Self-titled att tanken med albumet är skildra ett bands fiktiva karriär - från demokassett, över sjutumssinglar och vidare till en pretentiös Godspeed You! Black Emperor-period (deluxeversionen av plattan innehåller också just en kassett, två sjuor och en tiotummare).

Experimentet funkar förvånansvärt väl samtidigt som albumet som helhet inte blir lidande.

Men det mest intressanta är musiken. Precis som många andra band med hardcorebakgrund gjort på sistone lyfter United Nations in influenser från black metal och postrock. Kombinationen med powerviolence gör dock "The next four years" till en helt kompromisslös skiva - det är långt ifrån den mer atmosfäriska och lättillgängliga ljudbild som till exempel Deafheaven rönt framgångar med de senaste åren.

Linus Brännström/TT

linus.brannstrom@tt.se