Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: Turist

Premiär: 15 augusti 2014, på Folkets Bio Regina (nya lokaler på Prästgatan 56) 22 augusti
I rollerna: Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Kristofer Hivju med flera
Regi: Ruben Östlund
Speltid: 1 timme 58 minuter
Betyg: 4
Censur: 11 år

Tomas och Ebba driver sitt gemensamma projekt Familjen AB på ett lyckat vis. Allt tyder på det. De är relativt unga, vackra, rika, har två barn med Ipad och ska nu skidsemestra på ett smakfullt lyxhotell i Alperna.

Med det är inte bara snökanonerna som dånar oroväckande. Iklädd en passivt aggressiv projektledarroll kungör Ebba redan när familjen checkar in att nu ska Tomas äntligen "umgås med sin familj eftersom han jobbar så mycket".

Sedan inträffar katastrofen.

När en lavin ser ut att hota familjens existens hukar sig Ebba med barnen medan Tomas tar sin Iphone och springer allt han har. Det är ingen riktig lavin, visar det sig. Men en katastrof är det ändå. Vad händer när den som är tillskriven den privilegierade vd-posten i det gemensamma projektet inte gör sitt jobb utan beter sig som kapten Ynkrygg?

Även om "Turist" rent formmässigt är Östlunds kanske mest konventionella hittills, känns den kompromisslöst östlundsk i varenda, varsamt satiriskt snidade scen. Precist och kyligt behandlas idéer, situationer och strukturer snarare än individer. Rytmen i klippningen, korta utbrott av hetsig Vivaldi, renheten i de omliggande snötäcka bergen och ett modernt hotell med "The shining"-vibbar (Copperhill i Åre, reds anm) utgör den perfekta inramningen till den humoristiska kärnfamiljsskräckis som utspelar sig, både verbalt och i hätska eltandborstningsdueller före läggdags.

En obekväm mansroll blir onekligen satt under lupp men kvinnans roll som medberoende är inte heller särskilt smickrande. När Tomas till slut, efter flera ronder förljugenhet, totalt bryter samman i en hög av snor, tårar och självförakt blir det så plågsamt för alla inblandade att Ebba till slut återställer den patriarkala ordningen.

Frågan är om inte Ebba egentligen trivs alldeles utmärkt med sin position i Familjen AB. Hur provocerad man blir av detta idéinnehåll beror naturligtvis på hur långt man själv har kommit med funderingar på könsroller och positionering inom sin egen familj och i samhället i stort. Det är hur som helst väl värt att se, om inte annat som en slags startpunkt.

Både Johannes Bah Kuhnke och Lisa Loven Kongsli glänser i komplicerade roller när Ruben Östlund undersöker och häcklar den imploderande familjen.

Men det är Kristofer Hivju (även känd som vildingen Tormund i Game of thrones) och Fanni Metelius som stjäl scenerna. De spelar en frånskild man och hans tjugoåriga nya flickvän, som hamnar på första parkett när Ebbas anklagelseakt mot Tomas brakar loss.

När de lyckas smita ifrån den obekväma spelplanen tar de med sig frågeställningen "hur skulle du själv reagera", och slungar den vidare ut i publiken. Och skapar en riktig humorklassiker på kuppen.

Miranda Sigander/TT

miranda.sigander@tt.se