Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: The Black Angels

"Clear lake forest"

(Blue Horizon)

Bästa låt: "Diamond eyes"

Betyg: 4

Ända sedan debutalbumet "Passover" har The Black Angels bjudit på en uppdaterad, svavelosande, tolkning av den 60-talspsykedelia som bland annat Roky Erickson och hans 13th Floor Elevators gjort till sitt adelsmärke. Austin-bandet har dessutom inte dragit sig för att expandera genrekonventionerna, utan stöper sin musik i tillräckligt mycket ondska, mörker och tremolopedal-effekter för att undvika gimmick-stämpeln som "ännu ett 60-talsband".

"Clear lake forest", däremot, är en samling mer avskalade låtar som närmast kan liknas vid en privat inblick i en tonårings affischprydda sovrum, tillika altare för idoldyrkan.

I bokhyllan ligger en trave Small Faces-singlar, ovanför sängen hänger Velvet Undergrounds inramade debutalbum och om man rotar i strumplådan hittar man en gitarrslinga som Frank Black i Pixies sålt på loppis 1991. Någonstans ifrån hörs en Farfisa-orgels svaga toner.

Det är skrattretande bra. I och med "Clear lake forest" visar The Black Angels att de verkligen står jämte storheter som The Brian Jonestown Massacre. Länge må det förbli så.

Patrick Stanelius/TT

patrick.stanelius@tt.se