Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: Småkryp

Originaltitel: Minuscule - la vallée des fourmis perdues
Premiär: 15 augusti 2014
Regi: Hélène Giraud och Thomas Szabo
Speltid: 1 timme 37 minuter
Censur: Barntillåten
Betyg: 4

Sniglar som åker slalom i Alperna, myror och tusenfotingar i kamp mot elementen i jakt på kvarglömd picknickmat och retsamma spyflugor som stör friden. På Barnkanalen visas vardagsdramatiken i populära "Småkryp" i korta avsnitt på upp till fem minuter. Nu har franska Minuscule-universum tagit klivet till bioduken då skaparna Hélène Giraud och Thomas Szabo har lagt tre år på att göra en långfilm.

Även om tempot ibland kanske är väl lågt är det ett lyckat steg och "Småkryp: Långfilmen" blir ett bra alternativ till skrikiga barnproduktioner där alltför mycket av handlingen utspelar sig över huvudet på målgruppen.

Det är lika gullig, underfundigt roligt och händelserikt som i tv, med animerade söta små insekter inplacerade i en riktig skogsmiljö.

Filmen är också lika befriad från talad dialog. I småkrypens rike är det surrande, skriande tjut, känselspröt som vecklas in och ut samt diverse tassande och förstärkande musik som utgör ljudspåret.

Dramatiken kretsar kring en kvarlämnad picknickburk med sockerbitar. Ett gäng svarta myror lägger beslag på denna storvinst och får samtidigt oväntat sällskap av en nyfödd liten nyckelpiga, som blivit borttappad. Ett gäng rivaliserande, onda rödmyror dyker upp och vill ta sockret och snart drar det ihop sig till myrkrig.

Den lilla nyckelpigan får vara med om ett stort äventyr och möter taskiga mobbarflugor, en läbbig fisk och en aningen melankolisk spindel som bor i ett övergivet dockskåp. 97 minuter kan vara tålamodsprövande långt för de yngsta "Småkryp"-fansen men klarar man att sitta still så länge, och dessutom att hantera 3D-glasögon där det bjuds, har man ett klassiskt växa-upp-drama, som blir spännande, lite läskigt och roligt att se fram emot.

Miranda Sigander/TT

miranda.sigander@tt.se