Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recension: Public enemies

/
  • Johnny Depp spelar den karismatiske bankrånaren John Dillinger i Michael Manns ”Public enemies”. Foto: UIP

Biostaden

Genre: Actionthriller

Premiär: 24 juli 2009

Skådespelare: Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard med flera

Regi: Michael Mann

Speltid: 2 tim 19 min

Censur: 15 år

Annons

Betyg: 3 Den svenska sommardebatten kring mediernas romantiserande bild av brottslingar skulle kunna vara inspirerad av ”Public enemies”. Johnny Depp spelar den karismatiske John Dillinger, vars fräcka bankrån sätter skräck i Chicago.

Gång på gång blir Dillinger haffad av polisen, han erkänner brotten i medierna och lyckas sedan rymma på nolltid.

Tack vare vitsiga svar och det faktum att Dillinger sätter en heder i att aldrig råna kunderna som råkar befinna sig i de drabbade bankerna utvecklas han till en sympatisk kändis i depressionens USA.

Regissören Michael Mann, som tidigare regisserat både ”Heat” och ”Insider”, har gjort en snygg skildring av dåtidens korrumperade Chicago.

Men tyvärr skulle ”Public enemies” vinna på ett rappare tempo. Utdragna skottlossningar i skogen och oviktiga parallella historier gör att ”Public enemies” förlorar skärpan. De kittlande scenerna där Johnny Depps rollfigur visar prov på sin fräckhet går på så vis förlorade.

Christian Bale gör en anonym roll som toppagenten Melvin Purvis och den ickeexisterande kemin mellan Depp och Bale gör att katt- och råttaleken aldrig engagerar.

”Public enemies” är en godkänd gansterfilm, men när romansen mellan John Dillinger och hans flickvän Billie Frechette (Marion Cotillard) är filmens höjdpunkt måste man nog inse att Michael Mann inte når riktigt ända fram.

Annons