Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recension: Presidenttalet

/

Ewert Ljusberg

Stortorget

(lördag)

Annons

Han har skämt bort oss under sina 20 år som president Ewert. Nu blev det den minst spektakulära entrén någonsin. Visst drev den lite med det jämtländska efter ett lånat Tingeling-koncept. Och visst var det bitvis kul med storsjöodjur, björnar, älgar, skidskyttar och pistvakter och både Lars Vegas och Hoven Drovens Kjell-Erik på scenen. Och en messmörstribun som hyllning till det nya messmörsgula torget var fyndigt. Men en liten besvikelse infann sig ändå.
Bäst var introduktionsfilmen om att allt gott i världen inträffat efter att Ewert tillträdde 1989 och att det bara är han som är kvar när alla Reagans, Thatchers och Gorbatjover är borta.
Talet var däremot tänkt att vara lite allvarligare. Och tanken var god i dessa bistra tider. Men innehållet ville aldrig riktigt lyfta förutom nya ramsan ”Jobb Jobb jämt och ständut” och det nyskrivna intyget om att vägra en ung jämte jobb är en krigsförklaring. Det intyget var uppskattat där jag stod.
Uppe i sviten kunde man se Lady Gaga stå och följa talet från sitt fönster. Och talets riktiga höjdpunkt var fyrverkeriet till ett potpurri av Michael Jacksons allra bästa låtar. Det förlät både den tama entrén och det lite ostrukturerade talet.
Det har höjts röster om att byta president. Och kanske har Ewert gjort sitt nu. Eller kan han ladda om och överraska oss nästa år? Om det blir byte lägger i alla fall jag min röst på Mikael Tornving…

Mer läsning

Annons