Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: Morrisey

"World peace is none of your business"

(Harvest/Universal)

Bästa låt: "World peace is none of your business"

Betyg: 4

Morrisseys betydelse för populärkulturen kan förstås inte överskattas. De fyra album som han gjorde tillsammans med The Smiths mellan 1984 och 1987 har inspirerat otaliga artister och fortsätter ständigt att beröra nya generationer av grubblare.

Som soloartist har Morrissey varit desto mer ojämn och, framförallt sedan comebacken med "You are the quarry" 2004, ibland till och med irrelevant.

Just därför är det roligt att "World peace is none of your business" är så bra.

I en värld där artisters Instagramflöden ofta betyder lika mycket som deras musik är det otroligt starkt att höra Morrissey sjunga raka politiska texter som i titelspåret och "The bullfighter dies". Det är musik som faktiskt har ett syfte, låtar som vill säga något.

Allt är inte lika fantastiskt, hårdrocksgitarrfesten i "Neal Cassady drops dead" hade man till exempel kunnat vara utan, men när det Calexico-doftande kompet i "Earth is the loneliest planet" drar igång känns det som att det här är den enda skiva man behöver supervalåret 2014.

Linus Brännström/TT

linus.brannstrom@tt.se