Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: Jungle

"Jungle"

(XL Recordings)

Bästa låt: "Drops"

Betyg: 4

"I've been loving you too long" sjunger Jungle på den självbetitlade debutens bästa spår "Drops". Referensen till soullegendaren Otis Reddings allra mest bitterljuva ögonblick är en självklar referens för den brittiska duon.

Jungle hämtar sin inspiration från Shuggie Otis stämningar och Motowns mer disco-doftande ögonblick, och kombinerar dem med influenser från samtida producentduos som Air och Daft Punk. De anonyma signaturerna J och T har blivit en av årets mest hajpade akter i hemlandet, inte minst på grund av virala musikvideor och det något uttjatade hemlighetsmakeriet.

Den uppenbara hajpambitionen till trots är det svårt att inte golvas av debutens samtida tonträff. "Jungle" är modern soul nedskruvad i moll - glidande, melodiska beats och perfekta sångharmonier bildar en på samma gång dansant och sval ishallsdisco. De gör dansmusik utan forcerad eufori eller pumpande knytnävar, snarare är dansgolvet stöpt i melankoli och hypnotisk stämning. Miljöljud bryter in i rytmerna; klirrande glas, knarrande verandor, avlägsna röster. Det är kort och gott väldigt, väldigt snyggt.

Trots vissa repetitiva inslag levererar Jungle med sitt debutalbum en av årets bästa och mest sammanhållna skivor hittills.

Joachim Sundell/TT

joachim.sundell@tt.se