Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recension: FKA Twigs

(Young Turks/Playground Music)
Bästa låt: "Two weeks"
Betyg: 4

Annons

Populärmusiken behöver sina avfällingar. Det var också som ett ufo FKA Twigs gjorde entré på den brittiska musikscenen. I en serie av experimentella ep:s och konstnärliga musikvideos har den före detta dansaren långsamt låtit myten om sig själv växa sig stark i hemlandet. Musikens lekfullhet och experimentlusta hämtar inspiration från andra särlingar, som Kate Bush och Björk, men till skillnad från sina föregångare är det inte pop som FKA Twigs förvrider, förhäxar och staccatosjunger ur led.

Artisten Formerly Known As Twigs hämtar sin inspiration från Prince, hyllar Aaliyah i sina musikvideor, och bygger sin musikaliska grund ur en kärlek till amerikansk r'n'b.

På debutalbumet "LP1" blandas sakrala stämningar, falsettsång och aggressiv sexualitet med elektroniska utsvävningarna nära The Xx eller The Weeknd.

I korta stunder tappar debutens omsorgsfulla stämningsbyggande koncentrationen. Några spår känns mer som ofärdiga skisser, men när FKA Twigs hittar fram till sitt uttryck, som i den på samma gång snuskiga och finstämda "Two weeks", är resultatet skimrande. Kanske är ep-formatet FKA Twigs främsta gren, men man ska inte missta sig: 26-åriga Tahliah Barnett är en av de mest intressanta brittiska artisterna just nu.

Joachim Sundell/TT

joachim.sundell@tt.se