Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: Fjällkungens trumma

Samisk historia, girighet och kolonisation är några ämnen som Martin Persson lägger in i sin nya kriminalroman "Fjällkungens trumma". Britt Jakobsson har läst den.

Brandklipparen – var inte det Karl XII:s häst? Nej, inga faktafel finns i Martin Perssons nya kriminalroman ”Fjällkungens trumma”. Både Karl XI och sonen red en Brandklippare, om det var olika eller om faderns hingst levde orimligt länge, är inte riktigt utrett. Historien börjar i juni 1686 och det är den enväldige kung Karl XI som befinner sig i våra hemtrakter för att inspektera skansarna och mönstra Jämtlands regemente. Jämtland blev ju svenskt först 1645 och den unge kungen förhör sig med kyrkoherden i Offerdal, Zacharias Plantin, om den jämtländska allmogen är att lita på.

Jo, det trodde han men norgevänliga förrädare fanns nog. Personerna i kungens följe har autentiska namn och mycket av det som händer är historiskt belagt enligt författarens kommentar. Martin Persson levandegör ett nedslag i Jämtland under stormaktstiden. Frösön är centralorten och där grundas nu Frösö Trivialskola för att säkra försvenskningen. En stad bör anläggas och man diskuterar lämplig plats. Kungen som styr riket på resande fot, är intresserad av allt, särskilt fjällen. Kan man rida upp på Skutan? Läsaren blir varse vad uttrycket ”gatlopp” innebar på den tiden.

Hämnd var temat sist, nu är det girighet men inte i någon vanlig rimlig mening. Det handlar om den gigantiska girighet som inte drar sig för något, inte för mord och inte för ödeläggelse av miljö.

Vår hjälte från "Prickskyttens tårar", Alexander Anaris har avancerat till kriminalinspektör vid Grova brottsroteln i Umeå, där också hans sambo Anna Larsson arbetar. Alex är ingen stålman, han har mänskliga svagheter och Anna drabbas av svartsjuka när den skickliga polisen Yasmin dyker upp. Dåtid och nutid varvas kapitel för kapitel, där det kungliga följets ridvägar och möten skildras lugnt berättande medan spänningen skruvas upp i polishuset på Ridvägen i Umeå och så småningom helt tar över. Den åtta man starka utredningsgruppen arbetar för högtryck med ett accelererande antal svåra brott, som tycks ha koppling till släktforskning, det första offrets verksamhetsfält på universitetet. Utredningsarbetet handlar om mödosamt återställande av raderade filer och annat avancerat IT-arbete. Spår existerar bara i form av det som tydligt fattas på den kliniskt rena brottsplatsen. Proffsen städar efter sig.

Hungern efter värdefulla mineraler är en gemensam nämnare för Karl XI:s tid och nutida exploatörer vars framfart underlättas av den generösa minerallagen. Kungen såg snett på samernas silverföremål och gissade att de gömde någon stor silverfyndighet. Martin Persson väver in samernas historia och synen på Norrland som objekt för kolonisation i samtalen mellan kungen och de höga herrarna. Hans samhällsengagemang och patos för Norrland och samernas överlevnad är starkt.

Jag tycker om sättet att smyga in folkbildning och befogad kritik mot orättvisa lagar i en rafflande historia som Martin Persson har gjort här. Det är imponerande. Fjällkungen är en förfader till författaren som forskat inte bara på sin egen släkt utan också gjort noggrann research för boken. En fin blandning av fakta och fantasi. Språkligt kommer Martin Persson att nå nya höjder i framtiden.