Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: Common

"Nobody's smiling"

(Def Jam)

Bästa låt: "Nobody's smiling"

Betyg: 3

När Common släpper sitt tionde album drar den annars så soul- och gospelinfluerade 42-åringen ner samtliga reglage i moll. "Nobody's smiling" är en nattsvart temaskiva, en samtida "What's going on" för ett Chicago som brinner. 421 mord drabbade rapparens hemstad förra året, en siffra som Common med eftertryck spottar fram över mullrande, distade beats som för tankarna till Kanye Wests skoningslösa "Yeezus" från 2013.

Precis som 2011 års "The dreamer, the believer" är det också Kanye Wests gamla lärare No ISD som står bakom spakarna på "Nobody's smiling". Han gör ett klanderfritt jobb, men är det någon rappare som gjort sig omöjlig att producera för så är det Common, som under sin karriär har samarbetat med genrens allra främsta. Ställd mot ikoner som DJ Premier, J Dilla och Kanye West känns ID:s produktioner alltför generiska för att lyfta albumet till höjderna som ansatsen kräver.

Men ett skickligt hantverk med ett ursinnigt socialt patos räcker fortfarande långt, "Nobody's smiling" lär inte göra fansen besvikna.

Joachim Sundell/TT

joachim.sundell@tt.se