Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rebecca & Fiona: Vänstern, förena er!

De turnerar i USA och hänger med superkändisen Paris Hilton. Men Rebecca & Fiona är ingen jetset-duo. Under deras spektakulära scenkläder bultar två socialisthjärtan.
– Vi vill visa klart och tydligt vad vi tycker, säger Fiona Fitzpatrick.

Annons

Rebecca & Fiona träffades på en fest 2007 och har gått från att vara anonyma plattvändare på Stockholms nattklubbar till att bli en omskriven och Grammisbelönad grupp. Den 29 april släppte de sitt andra album, "Beauty is pain".

– Vi har velat att varje låt ska luta åt ett nytt håll, att du inte ska kunna lyssna på skivan och säga "Gud vilken lång låt!", säger Rebecca Scheja.

Titeln "Beauty is pain" är tänkt att föra tankarna till tragiska kvinnoöden. Duon nämner namn som Marilyn Monroe, Anna Nicole Smith och Britney Spears, stjärnor som utsatts för hetsjakt i medier och som inte klarat av trycket.

Rebecca & Fiona är inte oroliga över att de ska hamna i en liknande situation.

– Vi har hela tiden en extrem hemlängtan efter Sverige och kommer aldrig att tappa fotfästet eftersom våra fötter alltid vill hem, säger Fiona Fitzpatrick.

Albumtiteln säger snarare något om Rebecca & Fionas politiska engagemang. De är uttalade feminister och socialister och inför årets riksdagsval tiger de inte. I musikvideon till singeln "Holler" dansar de i klänningar med överkryssade hakkors.

– Alla som kan och som vågar säga något borde göra det med tanke på hur samhället ser ut, säger Rebecca Scheja.

– Samtidigt tycker vi inte att det är en big deal. Vi vill absolut inte utmålas som hjältar bara för att vi säger vad vi tycker, säger Fiona Fitzpatrick.

Det är inte någon hemlighet var Rebecca & Fiona står politiskt, men på vänsterkanten har en del haft svårt att ta dem på allvar. Att posera i rosa klänningar och spela på Stureplansklubbar går inte ihop med den stereotypa bilden av en socialist.

– Det finns fördomar om att det skulle finnas en motsättning mellan att sitta nära Svampen (ett byggnadsverk på Stureplan, reds anm.) som vi gör nu och att vara för jämställdhet. Så behöver det inte vara, säger Fiona Fitzpatrick.

Samma dag som intervjun äger rum har DN-krönikören Jonas Thente publicerat en artikel om att näthatet beror på att arbetarklassen är förtryckt. Det dröjde inte länge förrän han fick mothugg av en drös debattörer på vänsterkanten.

Fiona Fitzpatrick suckar.

– Det är problematiskt att vi inom vänstern ska bråka med varandra i stället för att hålla ihop. Inom högern är det lättare att stå upp för liberalism eller what the fuck oavsett bakgrund men inom vänstern måste du hålla dig inom så jävla tajta ramar, annars blir du knivhuggen från insidan.

Karl Dalén/TT

karl.dalen@tt.se

Rebecca & Fiona, lördag, Badhusparken, 21.15