Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reaxcer har brustit i sophanteringen - får betala 20 000 i vite till kommunen

Härjedalens kommun vill att deras sophanteringsentreprenör Reaxcer Miljö AB ska betala ett vite på 20 000 kronor för att de inte skött renhållningsstationerna vid Svegs flygplats som de ska.

Annons

Den 11 juni beslutade miljö- och byggnämnden att döma ut ett vite på 20 000 kronor till Reaxcer Miljö AB. Detta på grund av brister i avfallsanläggningen för mellanlagring och omlastning av avfall vid Svegs flygplats. Det första klagomålet rörde att hushållsavfall tycktes öka antalet fåglar, det andra och tredje klagomålet föranleddes av att avfall som lätt sprids med vinden låg lämnat.

Reaxcer Miljö AB har vidtagit åtgärder enligt en handlingsplan som inkom till Miljö- och byggkontoret 2009-03-02.

Klagomålen följdes upp med inspektioner och möten under våren 2009 och oanmälda miljöinspektioner från kommunen.

Vid samtliga tillfällen konstaterades brister i hanteringen av avfall som bryter mot gällande villkor. Avfallshanteringen ska inte medföra, eller befaras medföra, olägenhet eller skada för människors hälsa eller miljön.

Den 27 april 2010 inkommer åter klagomål från Härjedalen Sveg Airport avseende avfall spritt med vinden. Flygplatschefen anser flygsäkerheten hotad och anser att han måste stänga flygplatsen om ingen förbättring sker.

Miljö- och byggkontoret för en inspektion på avfallsanläggningen och på flygplatsen där man konstaterar avfall på och utanför anläggningen som lätt kan spridas med vinden.

Vid ärendets handläggning med beredningsutskottet deltog miljö- och byggnadsinspektionen, stadsarkitekten samt företrädare för Lantmäterimyndigheten.