Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Realistiskt att kyrkan minskar"

Att kyrkan har tappat många medlemmar i länet är inte konstigt. Det säger Anna Stenund, ansvarig för gudstjänstutveckling i Härnösands stift.

– Jag tycker att det är realistiskt att kyrkan minskar.

Svenska kyrkan har varit van att större delen av befolkningen är medlemmar i kyrkan. På 1970-talet och tidigare var närmare 90 procent av svenskarna medlemmar. Att det inte är så längre är naturligt, tycker Anna Stenund.

– Det skulle vara konstigt om 90 procent av befolkningen var medlemmar när vi har ett mångkulturellt samhälle och många är likgiltiga och även negativa till vad kyrkan står för. Då är det rimligt att man går ur. Å andra sidan kan vi räkna med att de som är med – de vill vara där. Dessutom är alla välkomna tillbaka.

Härnösands stift jobbar ständigt med att försöka förnya verksamheten och metoderna som gudstjänsterna genomförs på.

– Vi vill inte att det blir jippon, men vill samtidigt förnya verksamheten. Jag tror att väldigt många har en väldigt förlegad bild av vad som händer i en kyrka. De flesta går inte regelbundet i kyrkan och tror att det ska vara på ett visst sätt. Det gäller att hitta nya former, säger Anna Stenund.

Hon håller med Calle Wahlström, präst i Alsen och Offerdal, om att det är viktigt att kyrkans verksamhet behöver närma sig människors vardag, så att besökarna känner att gudstjänsterna ger något.

– Jag håller med fullt ut. Jag tror att det behövs ett språk som man inte upplever som främmande eller gammaldags utan att det är personligt och öppet. Jag tror att vi behöver välja teman och innehåll så att det anknyter till människors liv. Samtidigt är det många som tycker om det traditionella. Det är en balansgång mellan att bevara det fina i traditionen och få in det nya.