Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reaktioner och harmonier i länets konst

Helena Roos självbiografiska verk visas på Ahlbergshallen. De senaste objekten och målningarna av Martin Arvidsson finns på Härke Konstcentrum. Katarina Widegrens textila uttrycksmedel har exponerats på Jamtli och på Frösö Handtryck

Ahlbergshallen

På klassiskt serietidningsmanér bör Helena Roos utställning "läsas" från vänster till höger. Hennes svartvita målningar är delvis utförda direkt på väggarna och i flera sekvenser bildar de tillsammans med rekvisita scenografiska installationer. Det är en historia ur Roos liv man kan följa. Hur hon startade som stadstjejen från Göteborg som träffade kärleken i form av en jämtländsk bonde. Med äventyr i sinnet reste hon norrut och försökte anpassa sig till livet på landet. Det slutade illa med svek, symboliskt illustrerat av att hon slukats av en varg och sitter i dess mage, stirrande på en lyckobringande hästsko. Allt medan mannen säger "slumra älskling". Stjärnorna på himlen blir färre och försvinner till slut helt när mannen symboliskt avrättats på en huggkubbe. Levande och expressivt framställt med en kompromisslöshet i både subjektivitet och utlämnande mod. Visas till 13 april.

Härke Konstcentrum

När jag såg Martin Arvidssons utställning på Urbn Arts för ett år sedan skrev jag att det var svårt att tro att det var verk av en förstaårselev på Östersunds konstskola. Nu går den brådmogna eleven det andra året och den fruktiga färgskalan har blivit lite kyligare, men främst har han breddat sin repertoar. De vindlande perspektivförskjutningarna finns kvar i vissa målningar, men det finns en högre grad av abstraktion i de flesta. Här upplever jag ett nytt inslag av färgmusikalitet. De rumsliga aspekterna ges även nya betydelser av ett egensinnigt men känsligt val av färger och valörer. Arvidsson har också börjat med objekt, som likt verk av Dan Wolgers bildar ironiska kommentarer till vår tids teknikfixering. Fast de har mer karaktären av färgrika legobyggen av trä, som tar ner tekniken till en organisk nivå. Visas till 13 april.

Jamtli/Frösö Handtryck

Det är triss i Katarina Widegren just nu. Broderier och textiltryck med det av henne skapade mönstret "Vectorine" möter besökaren på Jamtlis textila vårsalong och på Frösö Handtrycks utställning i Jamtlis café. I lördags var det även dags för en performance i Frösö Handtrycks egna lokaler, i samband med Earth Hour. I ett mörklagt rum låg en 75 meter lång bomullsväv som Widegren bemålade med färgfält i citrongult och ljusgrått. Därefter trycktes ovanpå mönstret Vectorine i svart med miljövänliga färger. Det hela avslutades med att Widegren lade till unika detaljer som stjärnor och runtecken. Vectorine liknar datorsimuleringar och utgår från geometriska former som rektanglar och trianglar. Tillsammans bildar de nya former, ger repetitiv rörelse och rumsliga dimensioner. Upplevelsen påminner om psykedeliska effekter, eller den trance och harmoni som infinner sig vid betraktandet av abstrakt österländsk konst.

Torbjörn Aronsson