Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rea inte ut partiets själ, Stefan Löfven

Det hann inte ens gå ett dygn efter att vallokalerna hade stängts förrän Stefan Löfven hade uteslutit Vänsterpartiet från en minoritetsregering. Det var inte beskedet i sig som var problematiskt. Att Löfven skulle bilda en S-MP-regering har länge verkat vara det mest sannolika. Nej, det var sättet han gjorde det på. Sjöstedt fick inte chansen att förhandla. Jag tror att ilskan vänsterledaren uttryckte på presskonferensen efteråt var äkta. Han kände sig förödmjukad.

Stefan Löfven har säkert en noga utarbetad plan för att få med sig C och FP på ett blocköverskridande samarbete. Men han får inte glömma att politik inte bara handlar om taktik, utan också om känslor. Genom att smälla igen dörren framför näsan på V utmanar Löfven en stor del av de egna väljarna. Enligt en Sifoundersökning från förra veckan vill 57 procent av de socialdemokratiska väljarna ha en S-regering med både V och MP. 31 procent föredrar en tvåpartikoalition med S och MP.

En betydande del av de socialdemokratiska kärnväljarna har hjärtat till vänster. De vill se en vänsterinriktad politik. De har väntat på det. Partiet har redan frestat på många gräsrötters tålamod med en politik som gått ut på att inte stöta sig med mittenväljarna. Det är många som har knutit näven i fickan när de sett hur deras parti fört en ekonomisk politik som haft samma utgångspunkter som alliansens, när de klamrat sig fast vid ett överskottsmål som de flesta ekonomer anser vara överspelat, när de vägrat röra det femte jobbskatteavdraget och bara velat höja inkomstskatten för dem som tjänar mer än 60 000 i månaden. Det är också väl känt att de flesta svenskar, inte bara socialdemokratiska sympatisörer, vill stoppa vinstuttag i välfärden.

Sverigedemokraterna gror ur växande klyftor och sociala orättvisor. För att stoppa den jordmånen måste klyftorna minskas. Tryggheten och välfärden måste återställas. Konjunkturinstitutet räknar med att det kommer att kosta 100 miljarder att behålla välfärden på nuvarande nivå. De tankarna måste få utrymme i en framtida politik. Det är de tankespåren som förenar den växande vänsteropinionen. Även om det är taktiskt uteslutet att ta in Vänsterpartiet i en regering så måste Löfven visa större fingertoppskänsla än han gjorde i måndags. Politiska uppgörelser innehåller mer än det som går att sätta på pränt. Det finns en psykologisk dimension också. Den handlar om ömsesidig respekt. Om att rädda motpartens anseende. Visa sin goda vilja.

De flesta är nog beredda att acceptera att Löfven går över blockgränsen för att rädda en regering från att hamna i händerna på Sverigedemokraterna. Men om han sträcker ut en vädjande hand åt höger och samtidigt sätter upp en avvisande hand åt vänster sänder han signaler som många av hans väljare ogillar. Stefan Löfven måste akta sig så att han inte rear ut partiets själ på sin väg mot att bilda regering.