Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Razzia mot svartbyggen i stan

Närmare 60 misstänkta svartbyggen i Lugnvik. Och ett trettiotal i Torvalla. Kommunens bygglovshandläggare ramlade över de olovliga byggena av en ren slump.

Altaner har glasats in, skärmtak byggts på radhus och garage har byggts ihop med bostadshusen. Bygglovshandläggarna i Östersunds kommun har gjort några punktinsatser bland såväl villor som radhus i Östersundsområdet och hittat massor av olovliga byggen.
Närmare 100 så kallade PI-ärenden (påföljder/ingripande) behandlas just nu hos handläggarna och det handlar i nuläget om tre bostadsområden.
– Det handlar inte om att vi har ökat tillsynen och varit ute mer. Det är en slump att vi har hamnat i just de här områdena, säger Emma Ödeen, bygglovshandläggare på Östersunds kommun.
– Vi är skyldiga att kolla alla upp misstänkta olovliga byggen, men vi hinner inte med alla som vi upptäcker. Därför gör vi punktinsatser i områden där misstanke om olovligt byggande uppstått.
Ett av områdena, i Lugnvik, omfattar sammantaget 58 ärenden där det handlar om olovliga byggen i en bostadsrättsförening.
– Där är det många som har byggt igen mellan garage och bostadshus. Det kan bli en brandfara och bygger alla ihop kan det bli en brandgata av alltihop.
– Många som bor i bostadsrätter frågar styrelsen om det är okej att bygga och då tror de att de har fått bygglov. Men även om du bor i bostadsrätt så krävs det ett regelrätt bygglov hos kommunen. Och det är inte sökt på många av områdena där ute i kommunen, säger Emma Ödeen.
Det är ett problem, påpekar Ödeen; att en bostadsägare tror att ett klartecken från styrelsen också uppfattas som ett klartecken att få bygga.
Sanktionsavgiften för svartbyggena hamnar hos den som drar nytta av det olovligt byggda, alltså den som äger bostadsrätten och inte föreningen som äger fastigheten. Ett bekymmer kan i många fall vara att den nuvarande ägaren inte har något med de forna ägarnas olagliga ut- eller tillbyggnader.
– Här har vi fått många reaktioner, säger Emma Ödeen och påpekar att de flesta ärendena kommer att avskrivas om byggena kan härledas tio år bakåt eller längre (preskribtionstiden är tio år).
– Har man inget foto från någon 50-årsfest på sin inglasade altan, kan det synas på träet att det har stått där i tio år. Vi är ju inte omöjliga.
I Torvalla är det en del skärmtak som har byggts på radhusen.
– Det jag har varit ute och tittat på nu har varit mycket inglasningar. Sedan har det varit en del skärmtak på radhus som är bygglovspliktigt.
Emma Ödeen säger att ett enkelt knep, om man är osäker på sitt bygge, är att ringa kommunen.
– Bygger du något så är det oftast bygglovspliktigt. Om inte annat kan man ringa och fråga oss.