Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ray Charles musik lever och lockar knökfullt hus

/
  • Foto: Håkan Luthman
  • Uppbackad av en sextett förnämliga musiker lyckades  veteranen Claes Janson återge mycket  av den soulmättade  stämning som präglade Ray Charles framträdanden.
Foto: Håkan Luthman

Att Ray Charles musik lever och behåller sitt grepp om publiken framgick med all önskvärd tydlighet i Gamla Teatern igår kväll.

Annons

Konserten med ”The best of Ray Charles” formade sig till en av Jazz i Jämtlands riktigt stora publikkvällar.

Men så stod också en populär uttolkare av Ray Charles musik på scenen; Veteranen Claes Janson har Ray Charles nära sitt jazz- och blueshjärta och uppbackad av en sextett förnämliga musiker lyckades han återge mycket av den soulmättade stämning som präglade Ray Charles framträdanden.

Ray Charles var ju faktiskt den som lade grunden till den moderna soulmusiken på tidigt 50-tal och repertoarmässigt sökte sig Claes Janson och jazzsextetten mer än ett halvsekel tillbaka för att exemplifiera denne store nyskapares musik och utveckling.

Med ”Let the good times roll” sattes kvällens motto och sedan var det bara att följa upp med axplock ur Ray Charles digra och framgångsrika repertoar.

Tre utmärkta blåsare, Mimmi Hammar på trombon, Klas Torsson, tenorsax och Mårten Lundgren, trumpet, fick agera som The Realettes, Ray Charles trogna vokalistgrupp i den typiska svarskören, men bjöd framför allt på korta, snärtiga solon av hög klass.

Claes Crona har en alldeles självklar musikalisk pondus vid flygeln och kan med ett fingerfärdigt intro lägga ribban högt för bandet. Hans Backenroth får kontrabasen att sjunga på ett alldeles underbart sätt och Mats Engström, som arrangerat mycket av materialet till detta program, är en lyhört följsam trummis.

Med den klassiska Ray Charles-signaturen ”What'd I say” sattes punkt för första spelset i detta minnesprogram, där publikens högt ställda förväntningar av applåderna att döma infriades med råge.

Mer läsning

Annons