Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rävspel för att hålla SD utanför

Sverigedemokraterna i Östersund har inte fått en enda plats i kommunens nämnder. Trots att partiet hade ett större väljarstöd än Kristdemokraterna. Ett hån mot demokratin anser Gerhard Carlsson (SD).

Sverigedemokraterna fick i valet 2010 ett större förtroende av väljarna i Östersunds kommun än Kristdemokraterna. Totalt valde 856 personer att rösta på SD medan bara 793 röstade på KD. Båda partierna fick drygt 2 procent av väljarrösterna och därmed var sin plats i kommunfullmäktige.

Men i kommunens nämnder och styrelser ser det annorlunda ut. Sverigedemokraterna har inte fått en enda plats i någon av de centrala nämnder och styrelser som finns. Kristdemokraterna däremot har fått fyra ersättningsplatser, bland annat i kommunstyrelsen.

Gerhard Carlsson, som representerar Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige, är mycket upprörd.

– Jag är förbannad på det här. Det är ett hån mot oss och man undrar ju om Östersunds kommun har bytt ut ordet demokrati i sin ordlista och ersatt det med diktatur.

De övriga partierna i kommunen har samarbeten som innebär att de gemensamt väljer vilka personer som ska ingå i nämnder och styrelser. Eftersom SD står utanför de båda politiska blocken så har partiet inte lyckats få några platser medan ett mindre parti som Kristdemokraterna förhandlat sig till flera.

Gerhard Carlsson tror att den här typen av rävspel bara kommer att reta väljarna.

– Jag tror att det här kan göra att väljarna tappar förtroende för demokratin, säger han.

Socialdemokraten Mona Nyberg är ordförande i kommunfullmäktiges valberedning och har varit med och tagit fram sammansättningen i kommunens nämnder och styrelser. Hon tycker inte att det är särskilt konstigt att Sverigedemokraterna blivit utan platser i de politiska nämnderna.

– De olika blocken har ju valsamverkan där vi tar fram förslag på vilka som ska sitta på olika platser. Men SD ingår ju inte i något sådant samarbete och är för små för att av egen kraft kunna få någon plats.

Om det här sättet att fördela platser på är förenligt med en bra demokrati kan Mona Nyberg inte svara på.

– Bra och bra. Det är så här demokratin ser ut. Hade något av blocken velat samarbeta med SD så hade det sett annorlunda ut, säger hon.