Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ravelli gav kloka råd när idrottsförbundet firade

/

I helgen har Jämtland/Härjedalens idrottsförbund firat sin hundrade födelsedag med ett idrottsforum på Folkets hus. Många frågor har diskuterats, och mitt i allt återfanns den gamle VM-hjälten Thomas Ravelli som föreläsare.

Annons
Som bekant var Ravelli en av de absoluta huvudrollsinnehavarna när Sverige grävde brons i USA 1994. I den oförglömliga kvartsfinalen knep han straffarna från rumänerna Petrescu och Belodedici. Sedan han lade handskar och skor på hyllan 1999 har det blivit en karriär som konferencier och föreläsare, en inte helt sömnlös övergång.
– Det var en väldigt tuff period för mig att sluta. Jag slutade med den sport jag hade ägnat min tid åt sedan jag var 15. Då fyllde jag 40 utan att veta vad jag skulle göra sedan. Jag försökte få ihop ett koncept med föreläsning, och det var väldigt svårt i början, förklarar Thomas.
År 2008 är Thomas betydligt mera varm i kläderna och ser ut att trivas som fisken i vattnet på scenen. Han blandar sina budskap och teorier med humor och stand-up-inslag. IFK Göteborgs konkurrenter Gais får ett antal kängor, samtidigt som han berättar om självförtroende, press, prestationsångest, filmande bulgarer och feldömda straffsparkar.
– Att hålla föreläsning, för mig ska det vara en happening. Man måste försöka bygga in något komiskt, annars kanske man inte orkar lyssna mer än fyra-fem minuter. Så jag försöker prata allvar i två-tre minuter, sedan bygger man in något att skratta åt, säger Thomas Ravelli.
Någon björnkoll på den länets idrott har inte Thomas, men ÖFK-tränaren Kalle Björklund är en god vän. De var båda en del i Östers organisation under deras gyllene år i slutet av 70- och början av 80-talet.
Thomas Ravelli har sina teorier om vad som krävs för att skapa en sådan vinnarmiljö.
– Det är viktigt att det finns träningsmöjligheter från unga år, och det är viktigt att man tidigt tar till vara på den kunskap som finns. Det är bara träning det handlar om, och att det finns lokala förebilder.
– Sedan är det väldigt viktigt att hitta ledarskapet, även i motgångens stund. Det är bara att se på företag och den situation som finns i Sverige just nu. Det blir alltid lågkonjunktur och det är likadant i idrotten, alla lag får de här "downperioderna". Då gäller det att få fram duktiga ledare som går tillbaka till rätt filosofi.

Mer läsning

Annons