Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättvisa regler ger trygga jobb

Vi socialdemokrater vet att samverkan mellan löntagare och arbetsgivare både ger fler jobb, högre löner och större vinster för företagen. Sveriges framgångsrika ekonomiska modell bygger på ansvarsfulla starka fackliga organisationer som tryggar löntagarnas intressen och bidrar till en stabil lönebildning. Och på att våra företag konkurrerar med kunskap och hög produktivitet. Vi ska inte konkurrera med låga löner och sämre villkor – vare sig i Sverige eller i EU.

Lika lön för lika arbete enligt lagar och avtal i arbetslandet är en princip som ska gälla i hela Europa. EU-samarbetet kan och ska bidra till att stärka vår konkurrenskraft. En gemensam europeisk arbetsmarknad får däremot inte utnyttjas till att försämra villkoren för Europas löntagare.

Att samma villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige – oavsett vart man kommer ifrån – borde vara en självklarhet för alla parter. När en elfirma i Östersund ska räkna på ett jobb och konkurrerar mot ett oseriöst företag som betalar en tredjedel av lönerna. Då har man inte en chans att konkurrera. Och då slås våra mindre företag runt om i landet ut.

Den moderatstyrda regeringen har inte visat något intresse för att ta strid för viktiga delar i den svenska modellen när dessa har hotats – en fortsatt passivitet riskerar att slå sönder vår svenska arbetsmarknadsmodell. Vi socialdemokrater tar strid mot de krafter som vill se Europas löntagare tävla om jobben med lägre löner och sämre arbetsvillkor.

Alla arbetstagare ska behandlas lika, oavsett var de kommer ifrån. Utstationeringsdirektivet måste ändras så att facken kan kräva de avtal och villkor som gäller på svensk arbetsmarknad. Det ska även gälla all lagstiftning som reglerar arbetskraftsinvandring från länder utanför EU, exempelvis vid säsongsanställning.

Vi kräver därför att det införs ett socialt protokoll i EU:s grundlag som skydd för de fackliga fri- och rättigheterna.

Jens Nilsson (S)

Europaparlamentariker

Gunnar Sandberg (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel