Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättspsykiatrisk vård för mordbrännare

Han tände eld på en soffa och lämnade lägenheten.
Den 24-årige mannen döms för mordbranden i april på Eriksbergsvägen.

Mannen döms på tre punkter, olaga hot, övergrepp i rättssak samt mordbrand. När det gäller mordbranden har 24-åringen erkänt att han gjorts sig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet.

Branden inträffade i april i år och startade i en soffa i 24-åringens lägenhet på Eriksbergsvägen. Dagen hade börjat med att 24-åringen hade bråkat med några tjejer över internet. Han blev så arg så han sparkade sönder toalettstolen och sin tv. Senare satte han sig i soffan och lekte med en tändare som av misstag, som han själv uttryckte det i förhör, hamnade i soffan som sen fattade eld.

Räddningstjänsten gjorde bedömningen att om branden hade spridit sig hade den gjort det via vinden och med stor sannolikhet skulle branden ha spridit sig till andra lägenheter.

Någon teknisk bevisning finns inte för att bevisa om 24-åringen startade branden med vilja eller av oaktsamhet. Däremot gör tingsrätten bedömningen att 24-åringen uppsåtligen tänt eld på soffan då han i polisförhör lämnat uppgifter om att han satt tändaren mot soffan och att tanken var att lägenheten skulle brinna upp.

I andra polisförhör ska han ha förklarat sitt agerande som han gjorde för att han var less på allting och hade självmordstankar.

Tingsrätten har gjort bedömningen att 24-åringen, utom rimligt tvivel, har anlagt branden med vilje. Han lider av en allvarlig psykisk störning och döms därför till rättspsykiatrisk vård.

Gällande de andra åtalspunkterna, två fall av olaga hot och ett fall av övergrepp i rättssak och olaga hot, har han gjort sig skyldig till dessa i december 2013 och i mars 2014. 24-åringen har bland annat skickat hotfulla sms till sin före detta flickvän och hennes familj, där han hotat att döda hennes barn. Han har även hotat att döda en annan kvinna via en konversation på Skype och sedan hotat att döda henne om hon skulle söka hjälp.