Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättslöshet dagens norm

Annons

De borgerliga har fått för sig att fackföreningarna i Sverige vill stänga gränserna. De låtsas i alla fall det. Orsaken skulle vara att man bara bryr sig om sina egna medlemmar och att de har jobb. Sossarna antas gå i LO:s ledband. Sant är förstås att både facken och sossarna bryr sig om att svenska löntagare ska ha jobb med goda villkor. Men man begränsar sig inte till det. Alla som jobbar i Sverige ska ha goda villkor.

Det är därför mycket olyckligt att regeringen infört regler som sätter gästarbetare i en svår sits där både arbetsvillkor och arbetsmiljö liknar utnyttjande. Svenska Dagbladet har i veckan berättat om en polsk arbetare som efter en olycka skickades hem utan ersättning trots att företaget skrivit på kollektivavtal.

En annan fick skriva på ett avtal där han fick sämre lön än svenska arbetskamrater samtidigt som han inte fick gå med i facket. Det slutade med att han blev avskedad för att han blev sjuk en vecka.

Rättslösheten har blivit norm på stora delar av svensk arbetsmarknad. Den gäller för all del i stora delar av tjänstesektorn också. Mest gissar jag i privat sektor, men springvikariaten är legio också i offentlig sektor.

I effektivitetens namn får de unga betala i form av tillfälliga jobb, deltider och ständig telefonpassning. Självklart behövs vikarier, men det är ju inget som säger att man inte ska ha en personalpool så att löntagaren inte ställs utan åtminstone en grundlön att leva på. Så var det förr. Det finns ingen naturlag som säger att det inte är möjligt i dag också.

Fackföreningarna har stora uppgifter. I fallet med den polske byggnadsarbetare som fick sparken för att han blev sjuk, verkar Byggnads ta tag i saken trots att han inte var medlem då det hände.

Facken har en hel del idéer om hur missförhållandena på svensk arbetsmarknad ska upphöra. Gemensamt för alla förslag är att de borgerliga avvisar dem. Desto viktigare då, att sossarna och facket behåller sitt samarbete. Bara så kan det oblyga utnyttjandet på sikt trängas tillbaka.

SS