Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätta takten på Hägragården

Jämtbälgen, den numera kultförklarade musikinstitutionen i länet, vet hur man lockar en äldre mogen publik till en lyckad allsångskväll.

I onsdags var det dags igen att bjuda upp till taktfasta och glada toner. Estraden var Hägragårdens scen i Dvärsätt. Kvällen inleddes med att ordförande Harriet Svaleryd välkomnade publik och musikgäster. Samtidigt fascinerad av det publiktryck som framstod, sannolikt ett gensvar från publikens varma känslor för evenemanget. Dragspelsklubben hade i veckan sitt årsmöte och från detta framgår att både tisdags- och torsdagsgruppen har nya deltagare och att intresset för dragspelet åter tagit fart. Enligt verksamhetsplanen kommer nu även en ungdomssatsning att genomföras. Dragspel ska inte bara vara förknippad med gammeldans!

Offerdals populära spelmanslag var först ut på scenen och jag räknade till sex fioler och lika många dragspel den här kvällen. Dessutom fanns tre gitarrer samt en kontrabas. Den sistnämnda trakterades av Tommy Hemmingsson som också presenterade gruppen och dess repertoar. Laget har inalles cirka 25 medlemmar och många har varit med sedan startåret 1985 då framlidne kulturankaret Olle Simonsson gjorde ett upprop i Offerdalsbygden. Visst är det med stor saknad vi minns Olles framträdande roll i laget men livet och musiken måste trots allt gå vidare. Hela laget visade att the show must go on, med en beundransvärd känsla för traditionsmusikens berättigande. Rekryteringsbasen synes vara betryggande och ett antal nya musikanter fanns med den här kvällen.

En annan grupp som höll den rätta taktkänslan vid liv var durspelsgänget Verknuffaran, nio durspel, ett dragspel, samt komp av gitarrer. Karl-Erik Jansson leder gruppen för närvarande och de träffas varannan torsdag i Jämtbälgens klubblokal. Glös-Allan Persson presenterade från scenen. Under flera år har Allan på ett förtjänstfullt sätt arbetat med gruppens musikaliska utveckling. Durspelsintresset har stadigt ökat i landet.

För övrigt sköttes allsången av Staffan Lövenberg, Oviken och Jämtbälgen Group som består av Walter Norlén, Börje Bengtsson, Kurt Göran Lindgren och Torsten Salomonsson. En glad och mysig helkväll med lotterier, kaffe och bröd. Allt för en billig penning en onsdagsafton i februari månad och med en längtan till en ny allsångsafton.

Åke Bengtzon