Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt val av vin förhöjer svampsmaken

September är en månad då man plockar bär och svamp. Råvarorna som vi har i våra skogar fryser vi ner eller förvarar på annat sätt. En av de mest viktiga smakförstärkarna till vinet är svampen. Om man smakar på en stekt svamp så framträder det en sötma, en viss jordighet samt sälta som man tillsätter. Dessa smaker fungerar mycket bra ihop med vin som har mycket frukt, syra och jordiga toner.

Prova gärna något av mina förslag som kommer från septembers nyheter.

Annons


vitt vin

2013 Kleine Zalze Vineyard Selection Semillon, Stellenbosch, Sydafrika

Betyg: 2

Motivering: Det här är ett bra val till svampen eftersom det är runt och fruktigt.

Druva: Semillon.

Karaktär: Doften är ren och relativt stor med toner av nässlor, fläder, aprikoser, gula äpplen och mineraler. Smaken är medelfyllig med en något spritsig känsla samt nässlor, mineraler och en lagom avvägd syra.

Passar till: En halstrad röding på en salladsbädd med dressing på crème fraîche och dijonsenap. Stek kantareller i smör och salt. Strö kantarellerna över rödingen.

Systembolagsnummer: 2158.

Storlek: 750 ml.

Pris: 89 kronor.

Kobus Basson köpte den drygt 300 åriga egendomen Kleine Zalze och rustade upp den från topp till tå. Johan Joubert som är vinmakare har tagit hem många priser i olika vintävlingar. På en av världens största vinmässor Vinexpo i Bordeaux blev han utnämnd till Wine Maker of the Year.

Vinet ligger på sin jästfällning i tre månader för att få sin smakrikedom.


rött vin

2011 Norma, Etna, Sicilien, Italien

Betyg: 3

Motivering: Ett smakrikt och balanserat vin som har både mjukhet och kärvhet.

Druva: Nerello mascalese och en liten del nerello cappuccio.

Karaktär: Doften är medelstor med mjuka, runda toner av mogen frukt. Smaken är relativt fyllig med långa toner av mogna plommon, bra syra och lång eftersmak.

Passar till: Älggryta med smörstekt svamp.

Systembolagsnummer: 2374.

Storlek: 750 ml.

Pris: 119 kronor.

Det här vinet konmer från sluttningarna på vulkanen Etna på Sicilien däe jordmånen är vulkanisk och de inhemska druvorna trivs bra. Företaget heter Cantine Valenti Vin som köpte egendomen 2004. Då fanns det ett vineri som hade stått oanvänt i 50 år så det var man tvungen att rusta upp.

Det här vinet är lagrat i åtta månader på ekfat.

2008 Coto Real Reserva, Rioja, Spanien

Betyg: 2

Motivering: Det här är en traditionell Rioja i sin stil som jag kan tycka är lite trist. Men om man vill ha en stilren Rioja då ska man köpa den här.

Druva: Tempranillo.

Karaktär: Doften är ren och medelstor med vanilj, ek och en rund bärighet. Smaken är relativt fyllig med bra syra och mogna röda bär.

Passar till: Wallenbergare med rårörda lingon och trattkantareller.

Systembolagsnummer: 2729.

Storlek: 750 ml.

Pris: 119 kronor.

Coto Real betyder att det är specialutgåva som vinmakaren har valt ut från speciella år.

Vinet har legat på ekfat i 15 månader varav 90 procent är av amerikansk ek och 10 procent av fransk ek.

2010 Kleine Zalze Vineyard Selection Cabernet Sauvignon Barrel, Stellenbosch, Sydafrika

Betyg: 3

Motivering: Det här är en mycket bra Cabernet Sauvignon från Sydafrika i en rik balans.

Druva: Cabernet sauvignon och en liten del av merlot och petit verdot.

Karaktär: Doften är relativt stor med en örtig ton av svarta vinbär. Smaken är fyllig och smakrik med varma, runda svartvinbärstoner i en lång eftersmak med viss strävhet.

Passar till: Slottsstek med svartvinbärsgelé och en gräddig rödvinssås.

Systembolagsnummer: 12019.

Storlek: 750 ml.

Pris: 129 kronor.

Här har vi ett rött vin som är en Vineyard Selection och det är den näst högsta i stegen bland Kleine Zalzes viner. Den högsta heter Family Reserve. Det här vinet har legat i 22 månader på franska ekfat.

2011 Catapult Shiraz McLaren Vale, Australien

Betyg: 3

Motivering: Det här är en mycket välgjord Shiraz med en europeisk stil som jag gillar.

Druva: Shiraz och några procent viognier.

Karaktär: Doften är stor, sötaktig blå frukt med russin, vanilj och rostat kaffe. Smaken är relativt fyllig och smakrik med en torr och lång eftersmak av russin.

Passar till: Grillat nöt- och viltkött med hemmagjort aromsmör och grovskuren potatis i ugn.

Systembolagsnummer: 6582.

Storlek: 750 ml.

Pris: 149 kronor.

Vinproducenten Wirra Wirra har funnits sedan 1894 och har haft två ägare. Vineriet stod still i många år innan den andra ägaren, Greg Trott, satte fart på verksamheten och rustade upp hela gården. Den druvan som har varit mest framstående är Shiraz.

Det här vinet har lagrats på franska ekfat i 15 månader.

Nästa gång ni läser mina dryckestips handlar det om vin till älgköttet.