Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt till ersättning vid elavbrott

Enligt ellagen kan du som drabbats av stormen Ivars framfart få skadestånd eller avbrottsersättning.

Många länsbor är fortfarande utan ström på grund av Ivars framfart. Det gäller bland annat i Rissna, Åsgård och Börjesjö som vi skrev om i lördagens LT. Dessa och andra kan få kompensation från elbolagen för det.

Normalt betalas en avbrottsersättning ut senast sex månader efter elavbrottet. Eftersom elbolagen känner till de flesta av fallen brukar tiden hållas.

– Men har man inte fått någon ersättning bör man kontakta elnätsföretaget om man haft avbrott som varat minst 12 timmar. Under 12 timmar får man ingen avbrottsersättning alls, säger Bo Hesselgren, jurist vid Konsumenternas Energimarknadsbyrå.

Det här berör både företagare och privatpersoner, kort sagt alla elnätsanslutna.

Schablonbeloppet baseras på två kriterier: avbrottets längd och den beräknade årliga elnätskostnaden.

Ett avbrott på mellan 12-24 timmar baseras på 12,5 procent av den beräknade årliga elnätskostnaden, dock minst 900 kronor.

Har man en exempelvis en årlig elnätskostnad på 10 000 kronor, blir ersättningen 1250 kronor.

Men procentsatsen ändras beroende på hur länge elavbrottet varar.

En kund med en årlig elnätskostnad på 10 000 kr som varit utan el en vecka kan förväntas få en ersättning på 18 750 kronor eftersom ersättningen då är så mycket som 187,5 procent av nätkostnaden.

Om man ska få skadestånd måste man kunna påvisa att man har en ekonomisk skada som har ett samband med stormen, exempelvis förstörda livsmedel i en frys.

– Det är en av de typiska skadorna som gäller den här formen av skadestånd, säger Bo Hesselgren.

Skadestånd kan också bli aktuellt om man är tvungen göra extra resor på grund av avbrottet. Eller att man måste köpa bensin till ett aggregat som alternativ till den vanliga elen. Man måste alltid försöka begränsa de kostnader som uppstår. Har man fått avbrottsersättning räknas det av vid ett skadestånd.

– Den stora skillnaden när det gäller avbrottsersättning och skadestånd är att du själv måste styrka det du ska ha ersättning för vid skadestånd. Det behövs normalt inte vid avbrottsersättning, säger Bo Hesselgren.

De som har fritidshus kan ha rätt till avbrottsersättning även för den fastigheten om elavbrottet varat i minst 12 timmar.

I Jämtland finns ett antal olika elnätsföretag och kunderna får ersättning utifrån samma lagregler.

– Men elnätsföretagen har olika nätavgifter och kunderna använder olika mycket el, därför blir det olika kostnader även om de bor i samma område, säger Bo Hesselgren.