Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt pristagare

En av president Obamas rådgivare, Peter Diamond, fick i år en tredjedel av det så kallade Nobelpriset i ekonomi.

De andra delarna gick till Dale Mortensen och Christopher Pissarides. De har alla utvecklat teorier om marknader som inte fungerar perfekt, exempelvis att man på arbetsmarknaden, trots arbetslöshet, inte alltid kan hitta folk till alla lediga jobb.

Ett forskningsresultat är att högre arbetslöshetskassa anses ge högre arbetslöshet. Det låter först som en forskning för nyliberaler. Och det utnyttjas också så av den borgerliga regeringens proselyter. Samtidigt låter det sant. Utan a-kassa tvingas alla att snabbt ta jobb till usel lön. Nästa självklara fråga är då om det är så vi vill ha det. Svaret är självklart nej också på grund av att vi inte vill ha nedpressade löner. Men som professor Peter Fredriksson säger till TT. De tre forskarna visar också att det har ett värde att ge lite tid för arbetslösa att söka efter rätt jobb. Så forskningen svarar inte på hur vi ska utforma vårt samhälle. Så länge Obama tror på dem tror jag att det är rätt pristagare!