Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt person på rätt plats ska minska stressen

Vårdpersonal ska syssla med vård och servicepersonal med service.
Det är det nya receptet när de anställdas arbetsmiljö ska bli bättre.

Städning, transport av patienter, förrådshantering eller servering av mat, det är arbetsuppgifter som vårdpersonalen på Östersunds sjukhus tidigare har genomfört. Men under den här sommaren har det skett förändringarna när det gäller dessa arbetsuppgifter. Nu utförs arbetet av servicepersonal från Centrum för diagnostik, teknik och service i stället.

Ett exempel på den nya förändringen är att personalen på strokeenheten inte längre i samma utsträckning behöver lägga tid på att transportera patienter ner till röntgen och sedan vänta på att transportera tillbaka patienten igen.

– Det blev väldigt mycket springande och väldigt stressigt att tvingas avbryta det man höll på med för att plötsligt transportera en patient, säger My Persson-Stafrén, undersköterska i ett pressmeddelande från landstinget.

Vårdnära service införs successivt på sjukhusets alla avdelningar. Syftet är att vårdpersonal inte ska behöva lägga ner tid på sådana uppgifter samt att sänka material- och förrådskostnader och förbättra måltidsmiljön för patienter och säkra livsmedelshygien.