Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt knäpper politiker på näsan

Politikerna i Krokom får en knäpp på näsan av förvaltningsrätten. Anledningen är ett felaktigt beslut att inte betala ut socialbidrag.

En man och en kvinna från Krokoms kommun hade ansökt om ett utökat socialbidrag för att kunna flytta till en större lägenhet. Men politikerna i socialnämnden beslutade att paret inte skulle få mer pengar. Motiveringen var att deras levnadsnivå redan var tillräckligt hög på de 42 kvadratmeter där paret bor.

Anledningen till att paret vill flytta från sin etta till en lägenhet med två rum och kök handlar mycket om att kvinnan lider av sjukdom och behöver ha möjlighet att komma till ro. Parets befintliga boende är så litet att toaletten är det enda ställe där det går att få avskildhet.

Förvaltningsrätten i Härnösand har tagit del av kommunens beslut men delar inte bedömningen att paret i nuvarande boende har en tillräckligt bra levnadsnivå. Domstolen anser att ett hushåll med fler än två personer bör ha sovrum utöver vardagsrum och kök.

Rätten gör därför bedömningen att en flytt till en större lägenhet får anses nödvändig för paret och skriver att det kan finnas både starka sociala och medicinska skäl samt att nuvarande lägenhet är alltför trångbodd.

Förvaltningsrätten beslutar att socialnämnden ska ta upp ärendet igen och göra en ny bedömning kring hur mycket socialbidrag som paret ska få.