Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt att ta strid för lediga helger

Annons

Seko – facket för service och kommunikation – säger upp det centrala spåravtalet med arbetsgivarorganisationen Almega, och förvarnar om att konflikt kan inledas i början av juni.

Orsaken är att den arbetsgrupp som bildats kring problemet att anställda sägs upp för att erbjudas deltidsjobb, har misslyckats med att finna en lösning.

Bakgrunden är problem kring upphandlingar av spårtrafiken i Väst- och Sydsverige.

Det är bara några år sen Danska SJ, DSB, drog sig ur avtalet i förtid då man beräknade att det saknades en halv miljard för att klara trafiken den tid som återstod. Trots det ville man i nästa anbud minska kostnaden med ytterligare tio procent. Vinnaren Veolia fick anbudet genom ett anbud som låg 50 miljoner under närmaste konkurrent.

Resultatet är att det Veolia som dumpat sig in på marknaden nu vill klara ekonomin genom att dumpa personalens villkor.

Arbetsgivarens förslag innebär att nästan två tredjedelar av tågvärdarna och hälften av lokförarna bara erbjuds deltid.

Företaget vill inte se upphandlingen som problemet, utan kollektivavtalet. Enligt Seko handlar det mer specifikt om att företaget ifrågasätter rätten att vara ledig varannan helg! I det nya arbetarpartiets Sverige ska arbetarna jobba varje helg!

Inte minst i ett historiskt perspektiv är det en mer än sorglig utveckling som skett på järnvägen.

På sammanhållna SJ:s tid körde lokförarna både persontåg och godståg. Detta var effektivt eftersom väntetiderna mellan tågen blev kortare med fler alternativ.

Detta gjorde att nätterna, då godstågen går, blev färre för var och en. Samtidigt behövde få jobba mer än var tredje helg eftersom persontågskörningen kunde blandas med godstågstjänst- och växling.

Efter ändringen fick några köra mer natt, många andra fick tjänst varannan helg och företagen fick betala mer för förare som gick och väntade på jobb på bortastationer.

Nu svarar arbetsgivarna med att ersätta heltider med deltider, samtidigt som några ska jobba varje helg! Det är rätt av Seko att ta strid.