Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Rätt använda är studsmattor bra att leka på”

Olyckorna på studsmattor fortsätter att öka. 2008 skadades över 5000 barn, en siffra som förväntas öka under 2009.

Enligt en undersökning från Barn-olycksfallsfonden är det vanligast att barnen bryter eller stukar hand- och fotleder, fingrar och armar.

Oftast är det de lite yngre barnen som gör illa sig. Hanna Wallgren är mamma till Simon och Viktor Westman, fyra och åtta år. De har haft en studsmatta på tomten på Frösön tre år.

– Det har aldrig hänt någon allvarlig olycka i samband med hoppning hos oss. Vi försöker att lära barnen att ta hänsyn till varandra och vara försiktiga, speciellt om det är mindre barn med, säger Hanna Wallgren.

Olivia och William Engman från Ås har kommit och hälsat på och är med och hoppar.

– Finns det inget skyddsnät får de inte hoppa, jag har sett flera gånger att de har studsat ut ur mattan, in i nätet och tillbaka igen, säger Linda Engman, mamma till Olivia och William.

Trots den relativt stora olycksrisken är studsmatta ett bra sätt att leka på om den är rätt använd, enligt Barnolycksfallsfonden. Hanna Wallgren håller med om det.

– På det här sättet får ju barnen lära sig koordination och kroppskontroll redan när de är riktigt små, säger hon.

– Och det är ju så bra när de kan vara ute och röra på sig samtidigt som de har roligt. Ungarna sitter ju mycket inomhus nu för tiden, jämfört med när vi var små, säger Linda Engman.

063-15 55 77

hakan.luthman@ltz.se