Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasmus på luffen i Berlin

Annons


Ich bin ein Berliner, sa John F Kennedy. Jag med, tänkte Rasmus Kellerman.

Flytten till Tysklands huvudstad väckte ny inspiration hos den skivaktuelle soloartisten, känd som Tiger Lou.

Ungefär två år har gått sedan Rasmus Kellerman flyttade till Berlin med hustrun Andrea.

-Vi skulle stanna i tre månader men det blev ytterligare ett halvår. Berlin är toppen - billigare att äta ute, man bor mycket större. Och när man säger till en hyresvärd att man är musiker, tycker de bara att det är kul. Så är det inte i Stockholm, berättar Rasmus Kellerman.

Medan Andrea spelade in sin senaste skiva med Firefox AK, blev vistelsen i Berlin fruktsam även för Rasmus. Samtliga låtar till Tiger Lous tredje skiva "A partial print" tillkom där.

-Jag hade obegränsat med tid, så ambitionen var att göra demos till varje låt och jobba länge med detaljerna.
Ett konceptalbum

Den ursprungliga tanken var ett album bestående av tre långa låtar, ett svitliknande koncept.

-Men jag vågade inte ta steget fullt ut. Därför blev det konventionella låtar också. Men flera låtar är sammanlänkade, med samma grundackord, säger Rasmus Kellerman.

Skivan spelades därefter in i Stockholm, med Rolf Klinth som medproducent. Och precis som tidigare trakterade Rasmus alla instrument själv, utom trummorna.

-För mig är en låt inte bara melodi och text, utan även allt det andra. Jag vill spela instrumenten, producera, sitta med när det mixas. Annars känns det inte längre som min låt, min musik.
Maskinella rytmer

Amerikanen Sean Beavan, som tidigare har jobbat med Nine Inch Nails och Marilyn Manson, har mixat skivan.

-Alla tror att det kostade mycket men dollarn var låg... Vi ville ha någon som kunde ta fram alla nyanser i låtarna. Ljudbilden var rätt "tjock" och Sean öppnade upp den, säger Rasmus Kellerman.

"A partial print" präglas av maskinella rytmer och melankoliska, molltyngda sångmelodier. De mörka stämningarna färgar även texterna.

-Skivan har ett slags tema - känslan av att bli äldre. Tidigare var livet "lattjolajban", nu upptäcker man sidor hos sig själv som inte är lika kul.

TT Spektra: Vilka sidor då?

-Exempelvis skaffade jag och Andrea hund, vilket blev en katalysator. Du kan vara trött och grinig, det kan regna ute, men du måste ändå tillgodose hundens behov. Och det föder irritation, men sen skäms man för att det bara handlar om en kissnödig hundvalp, säger Rasmus Kellerman, tillfälligt tillbaka i Stockholm.

Efter årsskiftet flyttar han och Andrea åter till Berlin.

Mer läsning

Annons