Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasism och främlingsfientlighet måste mötas med lokalt engagemang

Kampen mot främlingsfientlighet och organiserad rasism måste föras lokalt i Jämtlands län och länets kommuner. Folkrörelserna har en nyckelroll för att öka den sociala sammanhållningen och måste därför öka sina ansträngningar att nå nya grupper, inte minst invandrare.

Regeringen ger ett viktigt erkännande av det ideella engagemanget i sin politik för det civila samhället, men politiken blir verkningslös om den inte motsvaras av politiska åtgärder lokalt och regionalt. Den senaste SOM-undersökningen pekar på att en betydande del av befolkningen står utanför det organiserade civilsamhället. Främlingsfientligheten och missnöjet med demokratin är också mer utbredd på landsbygden och mindre orter. Det tyder på att folkrörelserna har tappat i inflytande.

Vi är övertygade om att strukturella förändringar inom offentliga verksamheter har försvårat för en naturlig samverkan med föreningslivet. Risken för att ungdomar i brist på demokratiska förebilder lockas in i gemenskaper med en antidemokratisk och rasistisk agenda ökar. En undersökning från stiftelsen Expo visar också att främlingsfientliga grupper blir allt mer välorganiserade.

Det offentliga stödet till föreningsliv och folkbildning har urholkats i många kommuner sedan början av 1990-talet och de regionala skillnaderna ökar. Om folkrörelserna försvagas är risken uppenbar att främlingsfientliga grupper får utrymme att projicera falska föreställningar om svensk identitet på kulturarvet.

Sveriges folkrörelser kan och vill spela en nyckelroll i arbetet mot främlingsfientlighet. Även omvärlden ser gärna att vi arbetar aktivt mot rasism. En ny undersökning visar att sju av tio politiker ser hembygdsrörelsen som en resurs i integrationsarbetet.

För att förhindra att den organiserade rasismen och främlingsfientligheten vinner terräng måste folkrörelserna flytta fram sina positioner som samhällsaktörer. Det lokala föreningslivet behöver ekonomiskt stöd för att nå nya grupper, men mycket kan vinnas genom ökad samverkan mellan föreningslivet och samhällsinstitutioner så som skolor, ungdomsgårdar, flyktingmottagningar, arbetsförmedlingar, polis och socialtjänst.

Kampen för demokrati och mot främlingsfientlighet måste bottna i ett lokalt engagemang i Jämtlands län och hela Sverige. Vi uppmanar såväl våra tvåtusen föreningar som alla andra folkrörelser att bidra till det lokala demokratiarbetet för att förhindra att den organiserade rasismen vinner politiskt inflytande. Hembygdsrörelsen och andra folkrörelser har alla förutsättningar att vara drivande för en positiv antirasism som möter människor med folkbildning, gemenskap och goda demokratiska förebilder. Då kan också folkrörelsearbetet förnyas.

Jan Nordwall, generalsekreterare Sveriges Hembygdsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel