Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasism ett otidsenligt ord

Det har uppstått en välbehövlig diskussion kring användningen av begreppet rasism. Idag är det lätt att bli kallad rasist om man uttrycker sig kritiskt om invandringspolitiken och invandrare. Journalisten Johan Ehrenberg känd från ETC, tycker begreppet är adekvat och kan ersätta begreppet främlingsfientlig. Tobias Hübinette och andra forskare på Mångkulturellt centrum i Botkyrka använder också detta ideologiska begrepp flitigt. Men historikern Maja Hagerman anser att det är ett föråldrat och inadekvat begrepp, eftersom vi redan på 1950-talet redde ut att det inte finns några vetenskapligt definierade raser.

Det borde slagit forskarna på Mångkulturellt centrum och Ehrenberg att det är något ologiskt att tala om rasism, när vi inte längre har några raser. Begreppet ras är sedan andra världskriget utmönstrat i seriösa sammanhang.

Att använda begreppet rasism är ett sätt att hos åhöraren försöka koppla de invandringskritiska till nazismen och nazister, eftersom de är de mest kända rasisterna i modern tid. Nazisterna skapade en raslära enligt vilken den ariska rasen är den mest högtstående. Rasblandning hotar dess kvalité och därför är de emot detta.

Efter förintelsen och Tysklands nederlag i andra världskriget har hela den teoribildningen förkastats och inom biologin använder man inte längre begreppet ras, eftersom det är ett luddigt begrepp. Det går inte att urskilja specifika raser.

Numera talar man hellre om etnicitet, det vill säga man har gått från ett svagt biologiskt begrepp till ett mera kulturellt. I analogi med detta skulle man kunna tala om etnisism om föreställningar att vissa etniska grupper är underlägsna andra. Men rasbegreppet används nu ideologiskt av rasister och då kan man – när allt flyter – anklaga vem som helst för att vara rasist.

Naturligtvis känner Johan Ehrenberg och Tobias Hübinette till detta, men de (och Mångkulturellt centrum) vill väl som andra, vilka pratar om rasism, misstänkliggöra dem som är kritiska till invandringen. Sådan demagogi skapar inte bra förutsättningar för en allvarlig diskussion kring den känsliga invandringsfrågan.

Alf Ronnby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel