Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasen drog publik

De våldsamma rasen i Åre blev helgens turistattraktion. Tittköer bildades vid de värsta rasområdena och i de avstängda områdena promenerade bybor och besökare, ofta med kameran i högsta hugg.

Både Årebor och besökare gick runt och betraktade förödelsen, med en blandning av spänning och skräck men också ilska. Den vanliga åsikten är att det gått för långt med exploateringarna, nu måste man börja besinna sig och inte bara okritiskt välkomna varje nytt jätteprojekt.

Skistar får sin del av kritiken för den kraftiga utbyggnaden av skidsystemet som bedrivits och Åre kommun för att man låtit dem hållas. Träd har avverkats och växttäcken grävts bort över stora ytor istället för att tillämpa mer försiktiga metoder, och det i ett område som av statliga myndigheter pekats ut som synnerligen rasbenäget.

– På min tid i byggnadsnämnden diskuterade vi att man skulle hugga ner träden men lämna stubbarna kvar, säger Ati Larsson, som är bedrövad över förstörelsen.

Det många finner skrämmande är att det rasat på så många ställen samtidigt. I princip har hela västra Åre, från gamla Åre station ända bort till Ullådalsvägen drabbats.

Även skidbackarna har fått stora skador. Skistarpersonal uppskattar att två veckors arbete med Åre bikepark helt enkelt spolats bort. Störtloppet ser på vissa ställen ut som en jättelik åfåra sedan lerfloden sköljt ner mot målhanget och VM8-ans dalstation.