Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasar mot hala vägar

Vädret den senaste månaden har gjort att vägarna i länet varit hala. Onödigt, anser många åkare, som nu ifrågasätter Trafikverkets nollvision då de anser att tröghet med sandning är en säkerhetsrisk

– Det verkar som att vi bara har skyldigheter och inga rättigheter i det här med nollvisionen, säger Ulf Jonsson, åkare i Duvberg.

Anledningen till att många åkare rasar mot väghållningen är att det ofta är glashalt på vägarna.

– Det ska inte behöva vara såhär. Är det plusgrader på kvällen och sedan fryser på under natten så kan man inte vänta till mitt på dagen innan sandbilarna kommer ut. Jag tycker att det är märkligt att det får vara så och jag är väldigt frågande till varför, säger Ulf Jonsson.

Halkan innebär en osäker arbetsmiljö för yrkesförare och det kostar även pengar.

– Bara till mina två lastbilar tankar jag väl för två miljoner per år och mycket av detta går till skatter. Jag undrar vad vi får för dessa. När det är glashalt så kan vi tappa en timme i tid på en körning och det innebär problem för oss.

Från Trafikverkets sida tar man åt sig av kritiken men känner samtidigt att kampen mot vädret ofta är en hopplös situation.

– Vi har ett regelverk att följa vilket i korta drag är så att vi ska ha åtgärdat halkan inom sex timmar efter att vi fått kännedom, det vill säga en påringning från exempelvis någon åkare. Sen har inte vi obegränsade resurser för när det exempelvis regnar och är kallt på vägbanan så har det hunnit bli halt igen där sandbilen började köra innan den är färdig, säger Daniel Gideonsson, projektledare för underhåll hos Trafikverket.

– Vi lyssnar givetvis på åkerinäringen och vi ser över våra rutiner kontinuerligt, men det klimat vi haft de senaste åren gör att det är ett problem att hålla halkan borta hela tiden.

Ulf Jonsson säger att han hört Trafikverkets undanflykter förut.

– Gideonsson får gärna följa och köra en av mina bilar ett pass om han har lastbilskort så att han får uppleva hur det är själv. Att de är lyhörda stämmer inte för jag har själv ringt flera gånger till deras jour utan att någon sandbil kommit ut.

– Jag tror att anbuden som lagts i vårt län är så låga att det helt enkelt tillåts gå ut över trafiksäkerheten, det är ju alldeles galet, förmodligen kommer det inte att bli någon bättring. Vi åkare får väl helt enkelt agera och ställa ut våra bilar på vägarna och gå därifrån. Då kanske de lyssnar, särskilt om vi gör det när turistsäsongen börjar, säger Jonsson.